Hogyan fussunk sérülések nélkül?

A futás az egyik legjobb sport, sokan választják. Számos egészségügyi előnye van a rendszeres futásnak. Erősíti a csontokat, az izomzatot. Javítja a szív – és érrendszer egészségét, segít a kalóriaégetésben és az egészséges testsúly fenntartását is biztosítja. Talán nincs is olyan ember, aki ne sérült volna meg futás során. Mutatjuk, hogyan fussunk sérülések nélkül. Egy jó futócipő mindenképpen elengedhetetlen a sérülés elkerülése érdekében.

Szponzorált tartalom

Tényezők, amelyek növelhetik a sérülés kockázatát

Ha már régen edzettünk és egyből maratoni távot szeretnénk lefutni, biztos, hogy megerőltetjük az izmainkat. Csakis fokozatosan szabad magunkat az edzéshez szoktatni és mindig csak egy kicsit emeljünk az edzés időtartamán és intenzitásán. Ha nem így teszünk, jelentős terhet mérünk az izmokra és ízületekre. Egyes környezeti tényezők is okozhatnak sérüléseket, például a nedves és túl kemény felület. A sérülések kockázatát a nem megfelelő, a nem futásra tervezett, nem a lábunkkal kompatibilis cipő is fokozhatja.

Fotó: 123rf.com

Sokféle sérülést elszenvedhetünk futás közben. A cipő kidörzsölheti a lábunkat. A túledzés gyulladást okoz az izmokban, ami fájdalommal jár együtt. Lágyrész sérüléseket is szenvedhetünk és akár még zúzódásokkal is számolnunk kell, ha elesünk, vagy kificamodik a bokánk futás közben.

Tippek a futás közbeni sérülések elkerülésére

Ha korábban nem volt az életünk része a rendszeres mozgás, akkor mindenképpen javasolt egy edzéstervet készíteni és ehhez tartani magunkat. Ezzel elkerülhetjük a túledzést, ami károsodást okoz az izmokban és ízületekben és egy jó időre elveszi a kedvünket a mozgástól. Nagyon lényeges, hogy futás előtt bemelegítsünk, mert így lélekben is felkészülünk a mozgásra és a testünk is ráhangolódik a fizikai aktivitásra.

Ha a szabadban edzünk, öltözzünk rétegesen, nyáron pedig ne a legnagyobb kánikulában mozogjunk. A fényvédő krém használatáról akkor se feledkezzünk meg. Este ne fussunk egyedül, és ha nem tudunk többfelé koncentrálni, ne hallgassunk edzés közben zenét, főleg ne telefonáljunk, mert ez is fokozza a balesetek kialakulásának az esélyét. A rendszeres edzés előtt mindenképpen ruházzunk be egy minőségi futócipőbe.

A cipő is okozhat sérülést?

A futás azért is olyan népszerű, mert csak egyetlen eszközre van szükség. Egy minőségi és a lábunknak megfelelő futócipőre. Egy rosszul megválasztott cipő csak fokozza a sérülések kockázatait, így ezzel nem éri meg spórolni. Hogyan okozhat károsodást egy cipő? Alapvetően már akkor is okozhat baj, ha nem futásra tervezett cipő van a lábunkon. A rossz cipő, akár ízületi problémákat, heves izomfájdalmakat is generálhat. A sérülés esélye akkor is megnőhet, ha nem a láb mechanikájának megfelelő cipő van a lábunkon futás közben. Ezeknek a veszélyeknek az elkerülése érdekében lényeges, hogy megfelelően és gondosan válasszuk ki a futócipőt.

Fotó: 123rf.com

Milyen szempontok alapján válasszunk futócipőt?

A futócipő első és legfontosabb jellemzője a kényelem. Cipővásárlás előtt ne csak a talphosszt, hanem a lábfej szélességét is mérd le. Ha kicsit is szorít a cipő, vagy éppen csak jó, akkor válassz nagyobb méretet, hiszen a lábfejnek, a lábujjaknak elegendő helyre van szüksége futás közben. Ha eleve kisebb a méret, kínszenvedés lesz a cipőben nem csak futni, még gyalogolni is. Mindenképpen hasznos futáshoz tervezett cipőt vásárolni. Hiszen a futócipőnek a súlya, a kialakítása és az anyaga a legjobb védelmet biztosítja a láb számára és a futás okozta stressztől, megterheléstől is megóvhat bennünket.

Honnan szerezd be a futócipőt?

Mindenképpen olyan webshopban, üzletben szerezd be a futócipődet, ahol gazdag a kínálat. A CCC logisztikai központjában 26 millió cipő található. Webshopjukban és személyesen az üzleteikben is találni fogsz futócipőt. És még a márkás darabokról sem kell lemondanod, hiszen azok is széles választékban megtalálhatók a CCC üzleteiben.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.