Rák kockázat: egy üveg bor = 5-10 cigaretta? 2019-05-02 Blog, Mindent a rákról Megosztás: Tweet Hasonló mértékben károsítjuk magunkat alkohollal és dohányzással? Ha a rák kockázatát nézzük, egy üveg bor elfogyasztása hetente ugyanolyan, mint ha 5-10 cigaretta fogyott volna el ennyi idő alatt – mutatott rá egy új tanulmány, mely a káros szenvedélyek és a betegség kapcsolatát vizsgálta. Egy üveg bor hetente felér 5-10 szál cigarettával. Erre a következtetésre jutott az a tanulmány, mely a rák kockázatát vizsgálta a széles körben elterjedt káros szokásokkal összefüggésben. A tanulmány Angliában készült. Kiderül belőle, hogy a nők esteében 1 üveg bor elfogyasztása hetente a rák kockázatát a teljes élethosszra vetítve ugyanolyan mértékben növelte, mint ha az heti 10 cigaretta lett volna – nagymértékben növelve a mellrák esélyét. A férfiak körében a heti 1 üveg bor heti 5 cigaretta elszívásával ért fel. A felfedezések a BMC Public Health szaklapban jelentek meg. S míg korábban számos jelentés és kutatás vizsgálta a rák kockázatát a cigaretta és az alkohol tekintetében, ez az első tanulmány, mely a kettőt fej fej mellett vetette össze. “Egyszerűen elvégeztünk egy számítást a korábbi nagy tanulmányok adatai alapján”– mondta Theresa Hydes, PhD, a Southampton-i Egyetem hepatológiai munkatársa. Mint mondta, a két káros szenvedély ilyen módon összehasonlítását azért tették meg, mert szeretnék tudatosítani a rák kockázatát az alkoholt fogyasztók és a dohányosok körében is. „Az emberek többnyire májbetegséggel társítják az alkoholfogyasztást, de általánosságban kevesen tudják, hogy ez a rák ötödik fő oka is egyben. Az alkoholfogyasztás, a borozás pedig számos országban növekszik” – tette hozzá a kutató. Két szakember, aki nem volt bevonva a tanulmányba, kissé más véleményt képvisel. Ruth Etzioni, PhD, a Seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ biostatisztikusa szerint túlságosan figyelemhajhászó a tanulmány és ő nem szentelne neki sok időt. Vélemény szerint a cigaretta okozta rákok – ami egyértelmű – nem ugyanolyanok, mint azok a megbetegedések, amelyeket az alkohol váltott ki, s utóbbi nem is annyira világos. Ez az összehasonlítás nem segít abban, hogy garantáltan észbe kapjanak az emberek. Az alkohol fogyasztásából eredő kockázatok sokkal bizonytalanabbak, mint a cigaretta, a dohányzás esetében. Egy másik szakértő azonban dicséri a tanulmányt. Mark Petticrew, PhD, a londoni Higiéniai és Trópusi Orvositudományi Iskola közegészségügyi és szakpolitikai karának professzora kifejtette: a szerzők nem megijeszteni akartak senkit, csupán leírták, amit tapasztaltak. „Ez a tanulmány azonban nem azt mondja, hogy a mértékkel ivott bor vagy alkohol bármilyen szempontból azonos a dohányzással, az elemzés a rákot elkülönítetten is vizsgálta, s a szeszes italok más egészségügyi problémákat váltanak ki, melyeket figyelembe kell venni” – mondta. Vizsgálatuk során Hydes és munkatársai azt becsülték meg, mennyivel magasabb a rák kockázata a mérsékelt alkoholfogyasztás esetén, s összevetették azt a dohányzásból eredő magasabb rák rizikóval. Eredményeik azt mutatták, hogy a nemdohányzó férfiak körében a heti 1 üveg bor elfogyasztása a rák kockázatát az élethossz folyamán 1,0 százalékkal növelte, míg a nemdohányzó nőknél nagyjából 50 százalékkal, 1,4 százalékkal volt nagyobb. Forrás: https://napidoktor.hu/index.php