Krónikus betegséggé szelídülhet a rák

Bár egyre több gerincdaganatot diagnosztizálnak hazánkban, a sokrétű kezelési stratégiáknak hála a gyógyultak száma is magasabb – tájékoztatta lapunkat Szövérfi Zsolt, az Országos Gerincgyógyászati Központ (OGK) gerincdaganat-sebész specialistája, a Budai Egészségközpont orvosigazgatója.

A gerincsebész arról is beszélt: a legújabb technológiák lehetővé teszik, hogy a tünetek kordában tartásával a legtöbb beteg aktív életet éljen.

Az elmúlt évtizedekben rohamos tempóban nőtt meg világszerte a gerincdaganatok száma: az USA-ban évente húszezer új beteget regisztrálnak, míg hazánkban az áttétes betegek hetven százaléka küzd áttétes gerincdaganattal – számol be a Magyar Nemzet.

„Ezek a számok valóban ­riasztóak, de fontos megjegyezni azt is, hogy a regisztrált betegek száma mellett a daganatos betegségeknek a lefolyása is elhúzódik; amíg korábban néhány hónap volt a túlélési arány, addig mára egy áttétes gerincdaganat esetén hosszú évekre kitolódhat a beteg élete” – fogalmazott Szövérfi Zsolt. A Budai Egészségközpont orvosigaz­gatója kiemelte: a legtöbb áttétes daganat a csontokban és elsősorban a gerincben keletkezik; ennek oka, hogy a csontok biológiája, vérellátása kedvez a véráramban elsodródott daganatsejtek megtapadásának.

„Ma egy ilyen diagnózissal a kezünkben nem kell azonnal végrendelkezni, a kezelési stratégiáknak hála az esetek többségében egy krónikus betegséggé tudjuk szelídíteni a betegséget, és egy jó életminőséget tudunk teremteni. Van olyan daganatos páciensem, akit nagyon sokszor kellett operálni és számos onkológiai kezelésen van túl, immáron hetedik éve; ez óriási eredmény. A daganatos betegeink többsége nagyon motivált, a tünetek, panaszok kordában tartásával a legtöbben aktív életet élnek, visszamennek dolgozni” – jelezte a gerincsebész. Elmondható, hogy nemcsak a gerincdaganattal diagnosztizáltak száma nő, hanem azok a technológiák is megsokasodtak, amelyek lehetővé teszik, hogy egy áttétes tumor ne a véget jelentse.

„A gerincgyógyászat, mondhatni, rohamtempóban fejlődik, sok implantátumot és orvostechnológiai eszközt használunk, ami segít a magas szintű ellátás biztosításában. Az elmúlt húsz évben számtalan újítás jelent meg: kezdetben még csak az implantátumok és csavarok fejlődtek, majd a műtéti technikák lettek egyre kifinomultabbak, megjelent a kulcslyuksebészet, ami azt jelenti, hogy egy apró vágáson keresztül is képesek vagyunk egy komplex műtétet elvégezni. A páciens ezzel sokkal hamarabb felépül, és ugyanolyan jó életminőségben tudja folytatni a napjait” – ismertette a gerincgyógyász.

Az orvosigazgató tájékoztatása szerint a különböző képalkotó és navigációs eszközök is sokat fejlődtek, de hatalmas segítséget jelent az orvosoknak a virtuális modellezés és a 3D nyomtatás is.

“Előfordulnak olyan komplex esetek, amikor a páciens gerincét nehéz vizualizálni az MR- és a CT-felvételek alapján, hiszen csak síkokat látunk. A 3D-s technológiának köszönhetően azonban a páciens gerincét modellezzük (az OGK In Silico Biomechanikai laboratóriumának segítségével), és ezáltal a kezünkbe tudjuk venni, így könnyebben meg tudjuk tervezni a műtétet, és növeljük annak sikerességét is” – magyarázta a gerincsebész, hozzátéve, hogy ezzel a technológiával akár személyre szabott implantátumokat is lehet gyártani.

A fejlett és sokszínű sebészeti megoldások mellett hatalmas előrelépést jelent a célzott kemoterápiák megjelenése. Ezek lényege, hogy a gyógyszer a daganaton fejti ki a hatását, csökkentve a teljes szervezetre gyakorolt hatását, ezáltal csökkentve a mellékhatások gyakoriságát és erősségét.

„Szép eredményeket tudunk elérni ezekkel a gyógyszerekkel, de még nem tökéletesek, mert a daganat „kijátssza” ezeket a szereket. A tumor biológiailag ravasz entitás, megváltoztatja ugyanis azt a receptorát, amire a gyógyszer hat, és egy idő után az már nem lesz hatásos a kóros sejtekre. Szerencsére azonban olyan rohamosan fejlődik a tudomány, hogy újabb és újabb gyógyszerek jelennek meg, amelyek változtatásával, kombinálásával kordában lehet tartani a betegséget” – magyarázta Szövérfi Zsolt.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.