Az asszisztált reprodukciós eljárások nem növelik a petefészekrák kockázatát

Az asszisztált reprodukciós eljárások (ART) nem növelik a petefészekrák kialakulásának kockázatát egy új tanulmány szerint, amely a Journal of the National Cancer Institute (JNCI) című orvosi folyóiratban jelent meg.

Az asszisztált reprodukciós eljárások – köztük az in vitro fertilizáció (IVF), vagyis a külső, testen kívüli megtermékenyítés – négy évtizeddel ezelőtti megjelenése óta foglalkoztatja a kutatókat, hogy az ilyen beavatkozások növelik-e vagy sem a petefészektumorok kockázatát – olvasható a Medicalxpress orvostudományi hírportálon.

Egyesek szerint ennek fennállhat a lehetősége a nemi hormonok szintjének jelentős megemelkedése, valamint a petefészekszöveten ejtett számos szúrás miatt. Több tanulmány vizsgálta az asszisztált reprodukciós eljárások és a petefészekrák kockázata közötti kapcsolatot, ám ellentmondásos eredmények születtek.

Fotó: 123rf.com

A kutatók ezúttal Hollandiára fókuszálták tanulmányukat, és összevetették az asszisztált reprodukciós eljárásokra vonatkozó adatbázist a nemzeti rákregiszterrel. A tanulmány több mint 30 ezer olyan meddő nő adatait elemezte, aki petefészek-stimuláción esett át 1983 és 2001 között, valamint csaknem 10 ezer olyan meddő nőét, aki nem kapott ilyen kezelést.

A szakemberek azt vizsgálták, hogy a petefészek stimuláción átesett meddő nőknél magasabb volt-e a petefészekrák kockázata az átlagnépességhez, illetve az ilyen beavatkozásban nem részesült meddő nőkhöz képest. Huszonnégy év alatt 158 invazív és 100 határeseti petefészekdaganat alakult ki a tanulmányban vizsgált nőknél. Az asszisztált reprodukciós beavatkozáson átesett meddő nőknél nem volt magasabb a petefészekrák kockázata, mint a kezelésben nem részesült meddő nőknél, még több mint húsz év elteltével sem.

Az átlagnépességhez viszonyítva viszont magasabb volt a kockázat, ám ennek elsődleges oka a jelek szerint az volt, hogy a beavatkozáson átesett meddő nők nagyobb arányban maradtak végül gyermek nélkül. A tanulmány szerint a gyermektelenség a petefészekrák erős kockázati tényezője. Az asszisztált reprodukciós eljáráson átesett nőknél csökkent a petefészekrák kockázata a nagyobb számú sikeres beavatkozással.

A petefészek-stimuláción átesett nők körében csaknem kétszer magasabb volt a kockázata a határeseti petefészekdaganat kialakulásának az átlagnépességhez és a kezelésben nem részesült meddő nőkhöz képest egyaránt. Az ilyen tumorok kockázata azonban nem növekedett a kezelések számával párhuzamosan vagy hosszú távon, ami azt sugallja, hogy a megnövekedett kockázat hátterében a páciens valamilyen alapbetegsége és nem maga a kezelés állhat.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.