Nem kellene engedni a tiniknek az e-cigaretta szívását

Ez a dohányzástípus sem éppen egészséges

Vannak tinédzserek, akik bár a dohányzást nem kedvelik, a vízipipa vagy az e-cigaretta annál jobban érdekli őket. Az elektronikus cigaretta használata meredeken kúszik felfelé, pedig nem olyan biztonságos, mint hisszük.

Előfordulhat, hogy egy tinédzser nem szokik rá a dohányzásra, ám attól, hogy nem gyújt rá, az e-cigaretta használata még szokássá válhat a számára. Sokan közülük naponta szívják az e-cigit. Az utóbbi évtizedekben felmérések szerint csökkent a dohányzás népszerűsége a tinik körében, ám az elektronikus cigarettáé nőtt ebben a korcsoportban. A kérdőívek azt is bizonyítják, hogy bizony ezek a fiatalok nincsenek tisztában az e-cigi veszélyeivel, s a néhány, népszerű cigaretta-trend csak növeli a fogyasztás rizikóját.

A legsikeresebb termék a tinik körében a JUUL, egy flash meghajtó alakú rendszer, amelyben nagyjából akkora mennyiségű nikotin van, mint egy egész csomag dohányban. Két éve mutatkozott be a JUUL, s napjainkra az e-cigaretta piac felét uralja. Ez pedig aggasztja a kutatókat.

“A JUUL formája, dizájnja eltér a többi e-cigarettáétól. Kisebb és elrejthető a tenyérben. Olyan, mint egy kis high-tech eszköz” – számolt be róla Maciej Goniewicz, PhD, gyógyszerész, aki ezen dohánytermékek biztonságát tanulmányozza. Elmondta: ez a termék igen magas koncentrációban tartalmaz nikotint, kevéssel többet, mint más e-cigaretta típusok. 2017-ben a középiskolások 30 százaléka használt ilyen cigiket. Számos gyermek kezdi igen korán a dohányzást, s annak ellenére, hogy 18 éves kor alatt tiltva van, a nyolcadikosok 10-, a tizedikesek 14 százaléka szívott már ilyet.

“A tinédzserek számára több okból vonzó ez a termék: a füst eregetésén és trükkökön túl high-tech mivolta, újszerűsége, a különféle ízek is csábítóak” – mondta el Bonnie Halpern-Felsher, PhD, a Stanford University gyermekgyógyász professzora. Ráadásul a tinik azt hiszik, hogy kevésbé veszélyes az e-cigaretta a normál dohányzásnál.

Ennek azonban egyetlen oka van: az e-cigit így is reklámozzák. Tízből hét tini látott már e-cigaretta hirdetést, online vagy a boltokban. A kockázatokra való figyelmeztetés pedig, amely dohánytermékek esetében jelen van, az e-ciginél elmarad.

A kamaszok jó része úgy gondolja, ez csak víz és gőz. Csakhogy valójában nem gőz, hanem aeroszol, amelyben ártalmas összetevők vannak” – hangsúlyozta Halpern-Felsher.

Mi található az e-cigarettában?

Hagyományos dohánynál, ha meggyújtják, mérgező vegyi anyagokat, például szén-monoxidot és formaldehidet bocsát ki, amelyet belélegzünk. Az e-cigaretta azonban tekercset használ a folyadék felmelegítésére, míg aeroszolos gőz nem keletkezik. A benne levő fő vegyi anyagok – beleértve a propilénglikolt és a glicerint – technikailag kevésbé toxikusak, mint a dohányárukban levők, ám ha a termék túlzottan magas hőmérsékletet ér el vagy túlmelegítik, a biztonságosabbnak tartott összetevők elkezdenek bomlani, s igen veszélyes vegyületek keletkezhetnek, például formaldehid.

A Yale Egyetem Egészségügyi Iskolája által végzett tanulmányban a kutatók arra jöttek rá: négy középiskolásból egy kézzel, közvetlenül teszi az e-folyadékot a fűtött fűtőtekercsekre, ahelyett, hogy hagyná, hogy a készülék a folyadékot a tekercsbe engedje. A csöpögtetésnek nevezett praktika nagyobb gőzfelhőt képez és erősebben „üt”. Mindez a gyermekeknél növeli a formaldehidnek és egyéb toxikus vegyi anyagok kitettséget is. Vagyis, az új tanulmány szerint az e-cigaretta használó tinédzserek sokkal ártalmasabb vegyi anyagoknak teszik ki magukat, így például benzol, az etilén-oxid és az akrilamid hatásának, mint akik nem dohányoznak. Ezek az anyagok – melyeket illékony szerves vegyületekként ismerünk – rákos megbetegedéshez és idegrendszeri károsodáshoz köthetők, más egészségügyi hatások mellett.

Egy másik tanulmány azt is hozzáteszi, hogy az e-cigi alkalmazói nagyobb mennyiségben szívnak be mérgező fémeket, beleértve az ólmot az aeroszolokban. A fémek az e-cigaretta tekercsekből szivárognak. Ez a termék ultrafinom kémiai részecskéket szállít a tüdőbe, s mint ahogy azt néhány tanulmány ki is mutatta: tiniknél az e-cigaretta használata az asztma, illetve gyakoribb asztmás rohamok nagyobb esélyével jár, de többet hiányoznak légzési nehézségek miatt is az iskolából. Azaz, az e-cigi a jelek szerint ugyanolyan gyulladásos választ vált ki a tüdőben, mint a hagyományos cigaretta.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php