Élvezze is! – Tippek, hogy tinédzser egészséges mozgása meglegyen! – 2. rész

Nem újdonság, hogy a testmozgás fontos az egészség szempontjából, életkortól függetlenül. Számos tinédzser sokkal kevésbé aktív manapság, mint hinnénk – ezen változtatni kell. Hogyan segíthetünk szülőként ebben?

Cikkünk első részében bemutattunk néhány mozgásformát, és választ kerestünk arra, hogy hogyan lehet a tinédzsert rávenni a mozgásra, most újabb mozgásformákat mutatunk.

Szevezett sport – és más lehetőségek

A szervezett sportok abban jók, hogy segítsék a tinédzsereket szociális kapcsolatok kialakításában, valamint a kitartás és a csapatmunka elsajátításában. Vannak programok, amelyek a győzelemre összpontosítanak és kevésbé a készségek fejlesztésére. Ha a tinédzser szívesen tanul meg egy bizonyos sportot, a versenyprogram megfelelő lehet számára. Azoknak a tizenéveseknek azonban, akik szórakozás és szocializáció céljából végeznek szervezett sportolást, a kevésbé versengő környezet lehet jó.

Szülőként fontos tudni: nem minden gyerek élvezi a szervezett sportolást, különösen, ha nem versengő típus. De talán szívesen menne sziklát mászni, gördeszkázna vagy érdekli az előadóművészet. Ezek szintén jó mozgásformák. Jó lehet a tánc, a jóga, a harcművészetek, a frizbi, tollaslabda vagy számos más jellegű mozgás.

Érdemes tudni szülőként azt is, hogy a testmozgás nem egyenlő a sporttal. A házimunkák is égetnek kalóriát, de azért nem sportok. Mindenesetre válasszunk a tinik számára olyanokat, amelyek megfelelnek életkoruknak, s közben sok mozgást igényelnek. Ilyen a fűnyírás, a porszívózás, melyek jobban megmozgatnak, mint például egy portörlés, mosogatás. A kertészkedésben is részt vehet, locsolhat, gyomlálhat és ültethet is.

jóga

Fotó: 123rf.com

A versenyek elősegíthetik az aktivitást. Hívjuk ki a tinédzsert egy futásra: ki a gyorsabb? Ki képes elvégezni több felülést, vagy a legtöbb lépést megtenni naponta, hetente? Apró ajándékokat, a kedvenc étel elkészítését használhatjuk jutalomként. Ne hagyjuk figyelmen kívül az önkéntes munkát sem, amely gyakran jár sok mozgással – a tinédzserek segíthetnek dobozok pakolásában és költöztetésében is.

Tudjuk meg, mi a gond a mozgással

“Ha tizenévesünk hirtelen nem mutat érdeklődést bizonyos tevékenységek iránt, amelyet általában élvez, üljünk le vele beszélgetni. Lehet, hogy az úszás iránti érdektelenségnek az az oka, hogy zavarja, ha fürdőruhában látják. Esetleg azért akar kiszállni a fociból, mert egy új csapattárs gúnyolja vagy idén nincs barátja a csapatban” – hívta fel a figyelmet Jennifer Agans, a Pennsylvania állambeli University Park rekreációs, park- és turizmusmenedzsment tanszékének adjunktusa.

Ezért szülőként nem kell azt gondolnunk, hogy hirtelen elvesztette érdeklődését a mozgásforma iránt – többnyire valami más áll a háttérben. Az efféle korlátok megakadályozhatják az embereket abban, hogy olyan tevékenységeket végezzenek, amelyeket szeretnek csinálni.

A mozgás áldásos előnyei

A tinédzserek számára (is) rengeteg pozitívummal jár a mozgás: erősebb lesz az izomzat, jobban alszanak, magasabb az energiaszintjük. Ez azokon a napokon is segítheti őket, amikor a motivációjuk alábbhagy. Fontos, hogy a testmozgást jó dolognak érezzék és emiatt a későbbiekben is keressenek maguknak valamilyen sportolási lehetőséget.

Olvasd el ezt is!

A fiatalok sportja lett a futás?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.