Élvezze is! – Tippek, hogy tinédzser egészséges mozgása meglegyen! – 1. rész

Nem újdonság, hogy a testmozgás fontos az egészség szempontjából, életkortól függetlenül. Számos tinédzser sokkal kevésbé aktív manapság, mint hinnénk – ezen változtatni kell. Hogyan segíthetünk szülőként ebben?

Akárhány évesek vagyunk is, a testmozgás rendkívül fontos számunkra. Segít a szervezetünk megfelelő működésében, fitten tart, hozzájárul a betegségek megelőzéséhez. Azt hinnénk, hogy a gyerekeknek nem okoz gondot aktívak maradni. Van az iskolában testnevelés óra, szünet és szervezett sportolás is. Ám ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy sok mozgásban van részük – a tinédzserek különösen sokkal kevésbé lehetnek aktívak, mint gondolnánk.

Az Egészségügyi Világszervezet felhívja a figyelmet, hogy a serdülőknek minden nap legalább 60 percnyi mérsékelt vagy erőteljes fizikai aktivitásra van szükségük. Egy, a The Lancet Child & Adolescent Health folyóiratban megjelent, 2019-es globális tanulmány kimutatta, hogy az iskolába járó tinédzserek kevesebb mint 20 százaléka végez ennyi tevékenységet – sőt, a lányok kevésbé aktívak, mint a fiúk.

gördeszka

Fotó: 123rf.com

Csökkenőben van a szervezett sportolás vonzereje. Az Aspen Institute adatai szerint 2018-ban a 6-12 éves gyerekek mindössze 38 százaléka sportolt szervezett formában, szemben a 2008-as 45 százalékkal. Ezen még egyet „rúgott” a koronavírus világjárvány, mely tovább gyorsíthatta a csökkenő tendenciát – áll az Aspen Institute 2021-es helyzetjelentésében.

Jelentős szerepet játszik a sportolás, mozgás csökkenésében a technológia. A Pew Research Center tanulmánya szerint például az amerikai tinédzserek csaknem fele szinte folyamatosan online, míg 2014-2015-ben ez az arány mindössze 24 százalékos volt.

Manapság ráadásul sok gyermeket autóval visznek iskolába, majd hoznak el onnan, míg régebben a gyaloglás vagy a biciklizés bevett szokás volt” – mondta Carol Harrison, a houstoni Texasi Egyetem MD Anderson Rákkutató Központ vezető klinikai mozgás-fiziológusa. Hozzátette: számos gyermek akkor ér haza az iskolából, amikor a szülő még dolgozik, vagyis gyakran tölti azzal az idejét, hogy számítógépezik, tévézik és mellette egészségtelen falatokat eszik.

A mozgáshiány a tinédzserek körében (is) aggasztó, és nemcsak a testsúly szempontjából. A mozgás, amellett, hogy javítja a szív-, izom-, csont- és anyagcsere-egészséget, a koordináció és a mozgékonyság javulásához is hozzájárul, az ebből eredő fokozott véráramlás pedig hasznos az agy számára.

görkori

Fotó: 123rf.com

„Tanulmányok kimutatták, hogy a napi fizikai tevékenységet folytató gyerekek összességében jobban teljesítenek odafigyelés és az összpontosítás terén, s ez jobb tanulmányi teljesítményt eredményez. Segít az impulzuskontrollban és az érzelmek megfelelőbb kezelésében is” – mondta Carol Harrison

De hogyan lehet a tinédzsert rávenni a mozgásra?

A legjobb megoldás az, ha a mozgást szórakoztató, közösségi élménnyé tesszük. Ha azt mondjuk neki, menjen el futni, nagy valószínűséggel nem érünk el eredményt. Találjunk ki olyan tevékenységeket, amelyeket mindannyian együtt végezhetünk. Közös biciklizés, kirándulás, ping-pongozás, valamilyen labdajáték. Szabadnapokon szervezzünk túrát, kempingezést, a lényeg, hogy legyen benne mozgás, séta, gyaloglás, úszás.

“A legtöbb fiatalnál a szórakozás a lényeges. Tanulmányok kimutatták, hogy az elsőszámú ok, amiért a legtöbb felnőtt elkezd, majd folytat is egy edzésprogramot, az a tevékenység szociális oldala, vagyis, hogy másokkal együtt végezheti. A gyermekek, tinédzserek is ilyenek” – mutatott rá Harrison.

Olvasd el ezt is!

Testmozgás: már a 2 perces is sokat számít?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.