Utazáshoz nem elegendő a kínai vagy orosz vakcina?

Júniusban bevezetnék az Európai Uniós oltásigazolást, csakhogy egyelőre nem szerepel rajta az orosz és a kínai vakcina sem. 

Az Európai Parlament a mai napon tárgyal a vakcinaútlevélről, amelyenek célja, hogy a beoltott és/vagy betegségen átesett emberek korlátozás nélkül utazhassanak a nyáron. Ezt nevezik vakcinaútlevélnek, vagy hivatalos nevén EU covid-kártyának – írja a 24.hu.

Az unió olyan megoldást szeretne találni a nyárra, amely megbízható és mindenki számára elérhető, éppen ezért a vakcinaútlevél három esetben állítható ki:

  • A magyar lakosok számára azonban az a legfontosabb kérdés, hogy milyen vakcinatípusokat fogadnak majd el az utazások során, ugyanis az Európai Unióban egyedül Magyarországon oltottak olyan oltóanyagokkal, (kínai, orosz) amelyeket nem hagyott jóvá az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), így az is lehet, hogy ezeket a vakcinákat a tagállamok sem fogják elfogadni.
  • A lap azt is megemlíti, hogy az parlamenti tanács egyeztetései után többen is azt mondták, hogy a tervezet nyitva hagyja a kaput a kínai és az orosz oltóanyagok elfogadása előtt.
  • Az valóban szerepel a javaslatban, hogy ezek az oltóanyagok – amelyeket az EU-s szabályoknak megfelelően, de nem közös vásárlással, hanem különleges vészhelyzeti engedélyezéssel vett Magyarország – kaphatnak vakcinaútlevelet. Az viszont nincs garantálva, hogy ezt az egyes tagországoknak el is kell fogadniuk.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Aki olyan oltást kapott, amelyet jóváhagyott az EMA, annak a vakcinaútlevelét minden tagállamnak automatikusan el kell fogadnia. Magyarországon ezek az oltások a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Johnson & Johnson vakcinái.

Ha valaki olyan oltást kapott, amelyet nem fogadott el az EMA, akkor minden tagország egyénileg dönti el, felmenti-e az ezekkel oltott embereket a korlátozások alól. Magyarországon két ilyen vakcinával oltanak, a Szputnyik V-vel és a Sinopharmmal.

Ennek ellenére a Szuptnyik és a Sinopharm vakcinával beoltottaknak sem kell rögtön megijedniük, amikor ugyanis a vakcinaútlevelet felmutatjuk majd a határon, a másik tagország ellenőrzi a közös eHealth-rendszeren keresztül, hogy az igazolás valóban érvényes-e, de a konkrét adatokat nem tárolhatja és használhatja fel. Sőt, a magyar védettségi igazolványon például nem szerepel az oltás típusa, és az sem biztos, hogy a határon ellenőrizni fogják majd az oltás típusát.

Ezeket a részletszabályokat valószínűleg a bizottság dolgozza majd ki, ha a parlament és a tanács megegyeztek az alapokról.

Koronavírus – Nyáron jön a zöld útlevél?

Forrás: https://napidoktor.hu/index