Egyedülálló COVID ellenanyag és vírus neutralizációs vizsgálatok hazánkban

A COVID-19 betegségből való felgyógyulást követően vagy az oltás beadása után az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen a védettségi szint és vajon mennyi ideig őrizhető meg az immunitás a vírussal szemben.

Ezekre a kérdésekre kínál megnyugtató és hazánkban egyedülálló választ a CMC Déli Klinika. Sváby András a Heti Napló című műsorában már eredményesen tesztelte az új és hazánkban kizárólagosan itt elérhető vizsgálatokat.

A késői ellenanyagok termelődése a fertőzést, vagy a COVID-19 vakcina beadását követő 3-4. hét után éri el a maximumot. Ezek a késői ellenanyagok biztosítják a hosszú távú (hónapokig-évekig) tartó védelmet az újabb vírusfertőzés ellen.

Fotó: 123rf.com

A termelődő ellenanyagok mennyiségének meghatározása mellett kiemelt fontosságú az ellenanyagok vírus-semlegesítő hatásainak megismerése. Tehát a vizsgálat kiterjed arra is, hogy az ellenanyagok milyen vírus gátló hatást biztosítanak, mennyire vagyunk védettek a fertőződéssel szemben.

Ezekkel az új vizsgálatokkal pontosan meghatározható az a gátló hatás, amellyel a vérben lévő ellenanyagok képesek semlegesíteni az új koronavírus különböző variánsait, mutánsait. (Jelenleg a Magyarországon 2020-ban izolált B59 szekvenciájú („wuhani” típusú) és a 2021-ben izolált B1.1.7 szekvenciájú („brit mutáns” típusú) koronavírusok elleni gátló hatások vizsgálatait végezik.)

Fotó: 123rf.com

A biológiai alapú mesterséges intelligenciával támogatott módszer jelentős előnye, hogy a hazai betegekből származó teljes koronavírus törzsek ellen termelődő ellenanyagokat, valamint az itthoni vírus mutánsok elleni semlegesítő, gátló hatásokat lehet vele pontosan meghatározni. Tehát a vizsgálat kiterjed arra is, hogy az ellenanyag jelenléte mellett mennyire vagyunk védettek a fertőződéssel szemben.

Minőségbiztosított, biológiai alapú mesterséges intelligenciával is támogatott vizsgálatokat egy személyre szabott, egyedi rizikófelméréssel is kiegészítik a CMC Déli Klinikán annak érdekében, hogy a pontos diagnosztikához minél több információ álljon rendelkezésre a kórelőzmény, az egyéni rizikófaktorok, a vírusfertőzés lefolyása / COVID-19 vakcina beadása, illetve az ellenanyag termelés mennyisége, dinamikája és koronavírus neutralizációs hatásai kapcsán.

Koronavírus – Minden ötödik gyógyult termel elegendő ellenanyagot

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.