Súlyos koronavírussal párosul az alacsony tesztoszteron szint?

Nagyobb veszélyben vannak a férfiak?

Minél alacsonyabb a tesztoszteron szint egy férfinál, annál nagyobb esélye van a súlyos koronavírus kialakulására – mutattak rá a meghökkentő tényre a kutatók.

Miközben azt már korábban kimutatták, hogy a férfiak nagyobb valószínűséggel betegszenek meg koronavírusban, egy új tanulmány most azt is hozzátette: minél alacsonyabb a tesztoszteron szint, annál magasabb a súlyos Covid-19 fertőzés esélye.

A koronavírus-járvány idején uralkodó elképzeléssé vált, hogy a tesztoszteron rossz dolog” – mondta Abhinav Diwan, a St. Louis-i Washingtoni Egyetem Orvostudományi Karának orvosprofesszora. – “Ám mi ennek éppen az ellenkezőjét tapasztaltuk a férfiak esetében.”

A kutatók megfigyelték: ha egy férfit alacsony tesztoszteronszint jellemzett, amikor kórházba került, esetében a súlyos koronavírus kialakulásának kockázata – vagyis az intenzív ellátás igénybevétele vagy a halál kockázata – jóval magasabb volt azon férfiakhoz képest, akiknek szervezetében több tesztoszteron keringett.

Fotó: 123rf.com

 

Abhinav Diwan és kollégái 152 pácienst vizsgáltak, 90 férfit és 62 nőt, akiket 2020 márciusa és májusa között kezeltek koronavírus-fertőzés miatt a St. Louis-i Barnes zsidó kórházban. A betegek közül 143-at kellett kórházi ellátásban részesíteni – derült ki a JAMA Network Open szaklapban közzétett tanulmányból.

A csoportból 66 férfi szenvedett súlyos koronavírus megbetegedésben – tesztoszteron szintjük közepes értéke a kórházi felvétel napján és a harmadik napon körülbelül 65-85 százalékkal alacsonyabb volt, mint az enyhébb betegséggel küzdő 24 férfié.

A Covid-19-fertőzött férfiak esetében a túlnyomó többségnél – 89 százaléknál, beleértve az enyhe betegségben szenvedőket is – kórházba kerüléskor a tesztoszteronszint jóval a normál tartomány alatti értékeket mutatta. A tesztoszteron átlagos szintje a vérükben mindössze 53 ng/dL volt, s a 250 ng/dl vagy annál alacsonyabb tesztoszteronszint felnőtt férfiaknál alacsonynak tekinthető.

Ezen férfiak tesztoszteronszintje a kórházi kezelés 3. napjára még tovább csökkent – mindössze 19 ng/dl volt. Azon férfiak esetében, akiket intenzív osztályra vittek, 49 ng/dl volt a tesztoszteron szint, szemben a 142 ng/dL-es értékkel, amelyet az intenzív ellátást nem igénylő társaiknál mértek.

Általánosságban elmondható, hogy a legalacsonyabb tesztoszteronszint járt a legmagasabb kockázattal abban a tekintetben, kinek volt szüksége lélegeztetésre, ki került intenzív osztályra, vagy ki az, aki belehalt a koronavírusba.

A legbetegebb férfiaknak köztudottan alacsonyabb a tesztoszteron szintje” – mondta Sandeep Dhindsa, a tanulmány szerzője, a Saint Louis Egyetem endokrinológusa. – “Azt is megállapítottuk azonban, hogy azon koronavírussal küzdő férfiaknak, akik kezdetben nem voltak súlyos betegek, ám alacsony tesztoszteronszinttel rendelkeztek, valószínűleg szükségük volt intenzív ellátásra vagy intubációra a kórházba kerüléstől számított második vagy harmadik napon. Úgy tűnt, az alacsonyabb tesztoszteronszint előre jelezte, hogy a következő napokban mely páciensek lesznek súlyos betegek.”

Különös, hogy ezt a hormon-hatást a kutatók csak a férfiak körében tapasztalták. Vizsgáltak más hormonokat is, de arra jutottak, hogy csupán a tesztoszteron szintje kapcsolódik a Covid-19 betegség súlyosságához a férfiaknál.

A nők esetében nem volt különbség a hormon szintekben a koronavírus betegség súlyosságával összefüggésben, beleértve a tesztoszteront, ami a hölgyeknél kis mennyiségben található meg.

A súlyos, végzetes Covid-19 nagyon ritka a gyerekek körében

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

 1. Jáger László

  Nahát
  Már a tesztoszteront is belekeverték a *vírus fertőzési ügybe…..
  Azért nem kell mindent komolyan venni,még ha tudósok is állítják…
  Majd Lmúlik akár az influenza…..
  csak ennyi
  barátilag

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.