Koronavírus – Több helyen szükségessé vált a harmadik oltás

A Sinopharm és a Sinovac esetében is folyik a tájékozódás

Több ország van, ahol fél évvel az első dózis kínai vakcina után egy harmadik oltás beadását is indokoltnak tartják a koronavírus ellen a szakemberek. Az ok az antitesthiány.

A kimutatott antitesthiány miatt már több országban kapnak harmadik oltást a korábban kínai Sinopharm-vakcinával oltott emberek.

Számos, már megfelelően immunizált országban kerül erre sor: például az Egyesült Arab Emírségekben, akik ezt nem tették közzé hivatalosan, de Bahrein be is számolt a döntéséről.

A Reuters értesülései alapján Chile szintén mérlegeli, igénybe vegye-e a harmadik, emlékeztető dózist, miközben az ország megpróbálja visszaszorítani a legújabb fertőzési hullámot. Kérdéses számukra, mennyire hatékony a széleskörben alkalmazott Sinovac vakcina a fertőzőbb vírusváltozatok ellen. Sebastian Pinera elnök elmondta, az egészségügyi szakértők számos tudományos tanulmányt vizsgálnak annak megállapítására, szükség van-e harmadik adagra, különösen, mióta elindították a tinédzserek oltását is a dél-amerikai országban.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Chile nagymértékben a kínai Sinovac által kifejlesztett Covid-19 oltásra támaszkodott, a világ egyik leggyorsabb oltási kampányát vitte véghez: 16,8 millió dózis kínai oltást adtak be az embereknek és 3,9 millió adag Pfizer-BioNTech vakcinát. Kisebb mennyiségben használtak Cansino Biologics illetve AstraZeneca vakcinákat.

Szerbia friss, publikus adatai alapján a kínai, elpusztított vírust tartalmazó oltóanyag által biztosított védettség rövidebbtávú, mint a többi vakcináé. Szerintük a 65 év feletti korosztály 40 százalékánál nem alakult ki antitestválasz.

Hazánkban szintén kétes, mennyire nyújt megfelelő antitestválaszt a kínai vakcina. Ez nem jelenti azt, hogy hatástalan – mert van sejtes immunválasz is az emberben -, de a védettség rövidebb időre szólhat. A napi.hu úgy tudja, Magyarországon a Sinopharm-oltás második adagját is beadták már 500 ezer embernek: nagyrészük 60 év feletti. Éppenséggel arról a korcsoportról van szó, amellyel kapcsolatban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azon a véleményen van: az oltás hatásosságára nem rendelkeznek elegendő bizonyítékkal.

A kínai oltást kapottak jó része megvizsgáltatta magát, s úgy tűnik – bár hivatalos adatok nincsenek – többségüknél antitesthiányt tapasztalható. Ezért hazánkban is segítséget kértek az érintettek a kormánytól az ügyben. Ingyenes antitest-vizsgálatot és újabb oltást szeretnének.

A szakemberek azt tartanák megoldásnak, ha valóban más típusú oltással látnák el azokat, akiket a probléma érint.

Már eldőlt: több helyen lesz harmadik oltás

Mint arról az AP Hírügynökség és a The Wall Street Journal is beszámolt, egy biztos: az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein is elindította a folyamatot, hogy a két kínai oltást felvettek kapjanak harmadikat is, másik vakcina típusból: a Pfizer-BioNTech mRNS-alapú készítményéből. Arra biztatják az 50 éven túli, túlsúlyos vagy valamilyen krónikus betegséggel küzdő, legyengült immunrendszerű embereket, hogy miután megkapták a két kínai vakcina-dózist, a Pfizer- BioNTech oltásából is adassanak be maguknak egyet 6 hónappal később.

Fotó: MTI/Balázs Attila

A wsj.com azt is kiemeli ugyanakkor, hogy Bahrein egészségügyi államtitkára, Waleed Khalifa al Manea leszögezte: nagyfokú védelmet biztosít a kínai vakcina, a helyiek 60 százalékát ezzel oltották be.

Ennek ellenére azonban náluk 2021 júniusában még igen súlyos volt a járványhelyzet: kéthetes lezárást rendeltek el.

A portfolio.hu beszámolója szerint Magyarországon szintén nem túl biztatóak a kínai oltással összefüggő halálozási adatok. Május elején 78 halálesetet hoztak kapcsolatba a vakcinával, június elején azonban már több mint 200 főről derült ki, hogy megkapta a kínai oltást, mégis meghalt koronavírus miatt.

A Sinovac kínai vállalat a globaltimes.cn értesülései szerint június 6-án bejelentette: emlékeztető oltásuk tízszeresére növeli az antitest-választ egy héten belül. Mindezt a második fázisú klinikai vizsgálat mutatta ki, a harmadik dózis széleskörű elfogadása azonban még mindig további vizsgálatokat igényel.

Alaposabb és hosszabb kutatási periódusokat kell elvégezniük annak meghatározására, mi a legjobb időpont arra, hogy az emberek megkapják az emlékeztető oltástMint azt Yin Weidong, a kínai Sinovac oltóanyag-gyártó vezetője elmondta, a két vakcina beadása után testünk már kialakít immunmemóriát. Azt kérte: amíg a harmadik oltásra szükség nem lesz, adjanak a kutatóknak egy kis időt a tanulmányozáshoz.

Szükséges harmadik oltás, de nem mindegy, milyen – állítják a virológusok

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.