Ezekkel az oltásokkal fölösleges jelentkezni az európai igazolványért

Július 1-től minden európai országban, így az azt az utolsók között bevezető Magyarországon is elérhetővé válik az európai védettségi igazolvány (még részletesebben), az ún. zöld útlevél, amivel a birtokosa igazolhatja, hogy beoltották, negatív a covid-tesztje, vagy már átesett a betegségen.

Ez az a dokumentum, ami elméletileg biztosítja a szabad mozgás lehetőségét, a járványügyi korlátozások alóli mentességet az EU egészében.

A július 1-től érvényes európai védettségi igazolványt a beoltottak közül egyelőre csak az EU-ban is elfogadott vakcinákkal oltottak kaphatják meg. Vagyis az a legalább 1,9 millió magyar, akit keleti vakcinával oltottak, egyelőre nem igényelheti ezt az EU-n belüli utazást megkönnyítő dokumentumot – számol be a 444.hu.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy Szputnyikkal vagy Sinopharmmal ne lehetne sehova utazni. A kínai védőoltást legalább a WHO engedélyezte, így azt több országban is elfogadják. És eleve van egy sor uniós tagállam, ahova jelenleg korlátozás nélkül lehet belépni Magyarországról.

Foto:123rf.com

Elméletileg, mert a magyar állampolgárok rögtön egy jelentős nehézségbe ütközhetnek: az igazolványt az oltottak közül egyelőre csak azok kaphatják meg, akiket az EU által engedélyezett oltással oltottak – Magyarországon ilyen a Pfizer, a Moderna, a Johnson&Johnson és az időközben csendben kivezetett Astra Zeneca vakcinája.

Magyarán az a csaknem egymillió, a kínai Sinopharm oltásával, illetve kilencszázezer, az orosz Szputnyik V vakcinával oltott honfitársunk bizony hoppon marad.

Ez a két vakcina egyelőre nem kapta meg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét, és a hírek se biztatók az ügyben. A múlt pénteken, június 25-én Mario Draghi olasz miniszterelnök beszélt arról a brüsszeli EU-csúcson újságíróknak, hogy a Szputnyik “nem volt képes megszerezni az EMA engedélyét, és talán már soha nem is lesz”. Nem arról van szó, hogy az EU direkt kötekedik az oroszokkal, csak hát ha nincs miből dolgoznia az európai gyógyszerfelügyeletnek, akkor nem tudja engedélyezni a vakcinát. Márpedig a Szputnyik V gyártója a június 10-i végső határidőig sem teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettségét. A Sinopharm engedélyezéséről még csak ennyi hír sincs, de az azzal oltottaknak jó hír, hogy ezt az oltóanyagot legalább az Egészségügyi Világszervezet (WHO) engedélyezte, így több európai országban is elfogadják, függetlenül attól, hogy az ezzel oltottak európai védettségi igazolványt nem kaphatnak.

A cikk folytatásáért KATTINTS IDE!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.