Kolompol a vészcsengő – A COVID újra erősen jelen van?

Dr. Mangó Gabriella háziorvos beszámolója szerint a COVID ismét erősen felütötte a fejét, a betegei gyakran jelentkeznek a betegség okozta tünetekkel.

“Ma majdnem minden harmadik betegem torokfájást, vagy lázzal járó köhögést, és vagy izomfájdalmat, gyengeséget panaszolt. Volt a hétvégén olyan messenger üzenetem, amiben az anyuka leírta, hogy a kisgyerekének olyan erős hasi fájdalma volt, hogy a kórházban kötöttek ki vakbélgyanúval és kiderült, hogy “csak” covid volt a panaszok oka. Volt olyan paciensem is, aki erős vesefájdalmat érzett, vagy semmire nem múló fejfájás kínozta. És covid. Vagy kiújult több betegnek az évek óta nem jelentkező övsömöre. Ezt is az immunrendszert legyengítő covid okozta” – számol be Dr. Mangó Gabriella háziorvos.

“Tudom, hogy van más betegség is, mint a covid, pl.tüszős mandulagyulladás, kéz-száj-láb bőrkiütéseket okozó coxsackie vírus, vakbélgyulladás, vesemedencegyulladás. De, ha hirtelen mások is betegek lesznek a környezetetekben, vagy voltak, akkor ne felejtsétek el, hogy ugyan a médiából nagyrészt törölték már a koronavírusfertőzést, de attól még most is van covid. Ahogy vannak működő, nem várakozó, működő!, covid osztályok. A covid mpstani omikron alvariánsa azon túl, hogy egy hétig, tíz napig fertőz, viszonylag enyhe tüneteket okoz többsègében az aktív szakaszában, de azért igen súlyos postcovid, longcovid tüneteket okozhat fiataloknál is hónapokig a betegség lezajlását követöen.

Ezek a tünetek az alvászavar a pánikbetegség, szívproblémák, vérnyomádingadozás, hasi panaszok, hajhullás, ideg és izomfájdalom, “agyat szétrobbantó fejfájás” lehetnek” – folytatja közösségi oldalán a doktornő.

“És belenyúl a covid az érfal feszülésébe, a véralvadásba, akár krónikus gyulladást is fenntartva. Nagyon fontos, hogy ha valaki valamilyen tünetet észlel magán ne menjen közösségbe! Ma az ellátott betegszám is emelkedni kezdett. Panaszos betegek ne menjenek fogorvoshoz, szakrendelőbe, zsúfolt boltba maszk nélkül, háziorvosi rendelőbe, munkahelyre. A torokfájásnak más a kezelése, ha covid, vagy ha egyéb vírus, de más, ha tüszős mandula.

Más a kezelése egy sok társbetegséget viselő idősebb embernél és más egy fiatalnál. Keressétek telefonon az orvosotokat! Vigyázzatok magatokra, egymásra! Lsd.immunerősítő kisokos poszt szept elején. És úgy mellékesen… van, aki három hete szevedett a covidtól, majd kimászott belőle és a barátjàtól visszakapva újrakezdi” – hangsúlyozza Dr. Mangó Gabriella.

Olvasd el ezt is!

Robbanás előtt a Covid hetedik hulláma? – Az influenzával együtt jöhet

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.