COVID – “Szuperoltás” jelenthet áttörtést

Úgynevezett polivalens oltóanyag fejlesztésén dolgoznak a tudósok, amely nemcsak a jelenleg terjedő SARS-CoV-2 összes variánsa, hanem minden koronavírus ellen képes védelmet nyújtani.

Az elmúlt másfél évben sok új szót tanultunk, és úgy tűnik, újabb kifejezést kell felvennünk a szótárunkba, mégpedig a polivalens vakcinát. A Napi.hu szerint a polivalens vakcina egy “szuperoltás”, amely nemcsak a jelenlegi járványért felelős SARS-CoV-2 összes variánsa ellen ígér védelmet, hanem más ismert koronavírusokkal szemben is (SARS, MERS), ráadásul azokkal is képes megküzdeni, melyek még nem fertőznek emberek között – számol be a Liner.hu.

Melanie Savilla, a Coalition for Epidemic Preparedness Innovations igazgatója szerint az az igazi oltás, amely a jövőben az állatról emberre “átugró” vírusok ellen is képes védelmet nyújtani – írja a portál a Financial Times-ra hivatkozva. A szakértő szerint jelenleg nemcsak az a kérdés, hogy a jelenlegi járvány ellen mit tehetünk, hanem az is, hogy hogyan tudjuk megelőzni a következőt.

A jelenleg elérhető koronavírus elleni védőoltásokkal szemben a polivalens vakcinák olyan fehérjék után keresnek a kórokozóban, amelyek stimulálják az immunredszert, vagyis eitópok, majd ezek közül kiválasztják azokat, amelyek alig mutaláódnak. Az elmélet szerint, ha a különböző vírusok olyan elemére alakítunk ki immunválaszt, amely mindegyik kórokozóban jelen van, és nem igazán képes válaszolni, akkor “szuperfegyvert” alakíthatunk ki.

A kutatók ráadásul azon dolgoznak, hogy az oltóanyag T-limfocitás, vagyis sejtes immunválasz generálására legyen képes, amely tartósabb védelmet nyújt, mint az antitestek.

Paul Higham, a Való Therapeutics biotechnológiai vállalat vezérigazgatója elmondta: abban bízik, hogy már 2021 végén megkezdhetik az általuk fejlesztett polivalens vakcina klinikai tesztjeit, 2022-re pedig már a nagyközönség számára is elérhető lesz. A Való Therapeutics olyan polivalens oltóanyagon dolgozik, amely nagyon kicsit mutálódó epitópokat céloz meg, és a SARS, a MERS és még ismeretlen koronavírusok ellen is védelmet nyújtó vakcinát fejleszt.

Nem minden kutató osztozik Higham optimizmusában azonban: Dennis Burton, a kaliforniai Scripps Research Institute kutatóintézet tudományos munkatársa szerint a SARS-1 és a SARS-2 viszonylag hasonló, így kifejleszthető ellenük egy közös vakcina, a MERS viszont már nagy ugrást jelenthet.

“3 az igazság” a Pfizer vakcina esetében is?

Forrás: https://napidoktor.hu/index