COVID – Ritka mellékhatás a Pfizer és a Moderna vakcináknál

Szívizomgyulladást okozhat a Pfizer/BioNTech és a Moderna gyógyszercégek vakcinái – figyelmeztet az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hivatal (FDA). A riasztó mellékhatás fiataloknál és a serdülőknél fordulhat elő, de az eddigi tapasztalatok alapján csak nagyon ritka esetekben.

Mindeközben amerikai járványügyi hatóság (CDC) is megállapította, hogy valószínűleg van kapcsolat a serdülő kamaszok és fiatal felnőttek körében tapasztalható ritha szívgyulladás és az említett vakcinák között – számol be az Index.hu.

Az illetékes orvosi munkacsoport tanulmánya szerint az mRNS alapú vakcinával végzett oltás megnöveli a szívizomgyulladás (myocarditis) vagy szívburokgyulladás (pericarditis) kockázatát a második oltást követően, főként a férfiak körében.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A Pfizer korábban úgy nyilatkozott, hogy nem tapasztalt az általánosan elvárhatónál magasabb arányú szívgyulladást, a Moderna pedig nem talált oksági összefüggést az oltás és a szóban forgó mellékhatás között.

Egyelőre csak a Pfizer vakcináját engedélyezték a 12 és 15 év közöttiek oltására mind az Egyesült Államokban, mind az Európai Unióban. Utóbbi járványügyi hatósága épp szerdán sürgette az oltási kampány felpörgetését, mert félő, hogy az oltatlan fiatalok körében elterjed a delta vírusvariáns, ami akár egy újabb járványhullámot idézhet elő ősszel Európában.

Kiderültek a Pfizer vakcina mellékhatásai, ezekben az esetekben nem adható

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.