COVID – Itt már döntöttek a vakcina 3. dózisának beadásáról

Bahrain úgy döntött, hogy Covid-19 elleni oltási kampánya következő szakaszában elkezdi a harmadik dózisok beadását – idézi a saudigazette.com cikkét a Koronavírus vakcináció Facebook-oldal szerkesztője, Dobson Szabolcs szakgyógyszerész.

Bahrain-ben ötféle Covid-19 elleni vakcinát engedélyezve: Sinopharm, Sputnik V, Pfizer/BioNTech, Moderna és Covishield (az AstraZeneca indiai verziója), a mostani döntés nem nevez meg konkrét vakcinát. A harmadik dózisokat a második után 6 hónappal először kiemelt csoportoknak adják be: 60 év felettieknek, elhízottaknak és immunhiányos betegségekben szenvedőknek, valamint a frontvonalban dolgozó egészségügyi szakembereknek – derül ki Dobson posztjából.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A nem kiemelt csoportokat 12 hónappal a második oltás után oltják a harmadikkal. Számos országban fontolgatják a harmadik (emlékeztető) oltás szükségességét.

Mint arról korábban a Napi.hu már beszámolt, Szerbiában például úgy készülnek, hogy azoknak, akik a koronavírus elleni vakcina második dózisa után sem rendelkeznek antitestekkel, meg kell kapniuk az oltás harmadik adagját is, és akár kombinálhatják is az oltásokat, azaz a harmadik adag más gyártó vakcinája is lehet.

COVID – Növelni lehetnek a két vakcina dózisai közti időtartamot?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.