Áttörés jöhet egy parazitafertőzésre használt szer Covid-ellenes használatában

Már eddig is lehetett tudni, hogy a parazitafertőzés elleni indikációjú ivermectint magyar kórházakban tesztelik, a cél, hogy be lehessen vetni a SARS-CoV-2-es koronavírus ellen. Most kiderült, hogy a kutatás elég jól halad, és hónapokon belül eljuthatunk oda, hogy az orvos felírja nekünk a Covid-terápia részeként.

Ez komoly áttörés lenne, hisz a gyógyszerészeti intézet eddig kifejezetten tiltotta, hogy valaki koronavírus ellen használja a szert.

Az ivermectin parazitafertőzések kezelésére szolgáló antibiotikum, ám több országban is alkalmazzák Covid-terápiában, legutóbb a Fülöp-szigeteken adtak ki engedélyt a használatára – számol be az Index.hu.

A világ két legjelentősebb gyógyszerengedélyező hivatala, az amerikai FGA és az EU-s EMA ezidáig nem engedélyezte az alkalmazását koronavírus ellen.

Fotó: 123rf.com

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ugyancsak nem javasolja a széles spektrumú parazitaellenes szer SARS-CoV-2 elleni terápiás használatát. A szer Covid-elleni használatát olyan szinten tiltották eddig, hogy a napokban gyógyszerhamisítás gyanúja miatt indult eljárás egy pilisvörösvári nő ellen, aki Dél-Ázsiából rendelt egy adagot.

Azon a februári napon, amikor az ivermectin vizsgálatáról kértünk állásfoglalást az Emmitől, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Facebook-oldalán közzétett videóban bejelentette, hogy miután a szer koronavírus elleni hatásossága – különböző fejlődő országokban indított vizsgálatok alapján – megalapozott, három hazai intézményben is megkezdik a mellékhatás-profiljának és hatásosságának feltérképezését.

Három magyar kórházban már betegeket választanak ki a vizsgálathoz.

A folytatásért kattints IDE!

Új COVID elleni gyógyszer várható

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.