Vasszigor az e-cigaretta használattal szemben

Május 20-tól nem lehet elektronikus cigarettát és dohányzást imitáló elektronikus eszközöket használni közforgalmú intézményekben, közösségi közlekedési eszközön, munkahelyen. Tilos továbbá közterületnek minősülő helyeken, mint aluljárók, egyéb, zárt légterű közforgalmú közlekedő összekötő terekben, valamint játszótereken és azok külső határvonalától számított 5 méteres távolságon belül. Aki ezt megszegi, azt az egészségügyi államigazgatási szerv megbírságolhatja legalább 20 000, legfeljebb 50 000 Ft egészségvédelmi bírság kiszabásával.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításaként hatályba lépő változásokra azért volt szükség, mert az elektronikus cigaretták és a dohányzást imitáló elektronikus eszközök szabályozása hozzájárulhat a nikotint fogyasztók táborának csökkentéséhez.

A fiatalok ugyanis kevésbé vannak tudatában az e-cigaretta egészségkárosító hatásainak, és ez is a kipróbálás felé sodorja őket. Egyre nagyobb Magyarországon és más országokban is azoknak a kiskorúaknak a száma, akik a nikotint nem a hagyományos dohánytermékekkel hanem az elektronikus cigarettával juttatják a szervezetükbe, miközben a hagyományos cigarettázást soha nem próbálták ki. A felmérések eredményei alapján, Magyarországon 2012-ben azon fiatalok közül, akik még soha nem próbálták a dohányzást, 2,9% használt e-cigarettát, míg 2013-ra ez az arány 4%-ra emelkedett. Amíg a felnőttek esetében a használatnak inkább az ártalomcsökkentés, a kevésbé káros alternatíva választása, illetve a dohányzás abbahagyása a jellemző oka, addig a fiataloknál ez nem egyértelmű.

Az e-cigaretta nem tekinthető biztonságos terméknek, ismert összetevői között bizonyítottan egészségkárosító anyagok vannak.

e-cigaretta

Nincs számottevő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az elektronikus cigaretta vagy a dohányzást imitáló elektronikus eszközök hatásos leszokás támogató eszközök lennének. Alkalmazásuk ugyan csökkentheti a megvonási tüneteket, de inkább fenntartja, sőt fokozhatja is a nikotinfüggőséget, mintsem megszüntetné azt. Használója áttérhet a hagyományos cigarettáról az e-cigarettára, de nagy valószínűséggel nem fog leszokni a nikotintartalmú eszköz használatáról.

A dohányzás visszaszorításának egyik leghatékonyabb módja a megfelelő jogszabályi környezet kialakítása. Az Egészségügyi Világszervezet Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményének egy dokumentuma is kitér az elektronikus cigaretták szabályozására. Az Európai Unióban mivel a tagállamok különbözőképpen szabályozták az elektronikus cigarettákat az EU Bizottsága a tagországok kormányainak és szakértőinek együttműködésével az új dohánytermék-irányelvében meghatározta a főszabályokat. Az új dohánytermék irányelv átültetésével párhuzamosan számos országban az irányelv által nem szabályozott területeken is változnak a jelenleg érvényes jogszabályok. Például Ausztriában 2017-től tilos lesz elektronikus cigarettát (nikotinos és nem nikotinos egyaránt) használni azokon a közterületeken, ahol a dohánytermékek fogyasztása is tilos. Ausztrián kívül Belgiumban, Ciprusban, Luxemburgban, Lettországban, Izlandon, Litvániában, Portugáliában Lengyelországban és Szlovákiában is a dohánytermékekhez hasonló módon szabályozzák az elektronikus cigaretta használatát, tehát tilos a zárt légterű közterületeken használni azokat. Dánia és Észtország is tiltja az elektronikus eszközök használatot olyan helyeken ahol gyermekek jelenléte jellemző. Az uniós országokon kívül is szigorú szabályozás tapasztalható, Norvégiában és Törökországban betiltották, az Egyesült Államokban pedig a 18 év alattiaknak történő kiszolgálást tiltják be.

Forrás: ÁNTSZ