Orrüregi gyulladásra szteroid?

A Dundee-i Egyetem (Skócia) munkatársai szerint az orr- és orrmelléküregi gyulladás kezelhető szteroidos tabletta segítségével, azonban nem szabad megfeledkezni az igen komoly mellékhatásoktól.

Becslések szerint mintegy 32 millió amerikai szenved a krónikus orr- és orrmelléküreg-gyulladás tüneteitől, melyek orrdugulásból, fájdalomból, és a szaglás elvesztéséből állnak. A súlyosabb esetekben kialakuló orrpolipok tovább ronthatnak is a betegek állapotán. A kezelés első lépésében szteroid tartalmú orrspray használata javasolt, ezután érdemes próbálkozni az erősebb hatású tablettákkal, melyek bizonyítottan gyulladásgátló hatásúak.

Azonban fel kell arra is hívni a figyelmet, hogy ezek a szerek súlyos mellékhatásokkal rendelkeznek, használatuk megnöveli a csontritkulás és az álmatlanság kockázatát, illetve ronthat a fennálló asztma állapotán.

Azonban Dr. Sriram Vaidyanathan allergológus és munkatársainak vizsgálata szerint a rövid időtartamban alkalmazott szteroid tabletta képes csillapítani a tüneteket, mely a sebészi megoldás elkerülését is jelentheti.

shutterstock_13328741

Az Annals of Internal Medicine márciusi számában megjelent tanulmány kitér arra, hogy a közepes, és nagyméretű orrpolipokat nem oldja meg a szteroidos spray, sokkal nagyobb hatás várható az orvosi felügyelet mellett alkalmazott rövid időtartamú tablettás kezeléstől..

Vaidyanathan és munkatársai 60 krónikus orr- és orrmelléküregi gyulladásban, valamint orrpolipban szenvedő beteget tanulmányoztak. Két héten keresztül a véletlenszerűen elosztott betegek egyik fele egy szteroidos tablettát szedett, szemben a másik csoporttal, akik placebót kaptak. Ezután nyolc hétig mindkét csoport napi kétszer szteroidtartalmú orrcsepp-kezelésben részesült, újabb 26 hét pedig napi kétszeri szteroidos spray adásával telt el.

Azoknál, akik tablettás szteroidot is kaptak, a polipok mérete inkább mutatott csökkenési hajlamot, valamint a szaglókészség is nagyobb mértékben javult. A kutatók reményei szerint a jövőben az új protokoll hozzá fog járulni ahhoz, hogy a szóban forgó betegcsoport légzési és szaglási készsége visszatérjen a normális szintre.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.