Nyári meleg – A hőguta okai is kezelése

Hogyan vészelhető át a nagy hőség?

Bár a nyarak a világ számos pontján egyre melegebbek, az emberek jó részét rosszul érinti a hőség. Hogyan viselhető el a nyári meleg? Íme néhány tipp, nehogy kórházba kerüljünk hőguta miatt.

A nyári hőség még azokra is rosszul hat, akik egyébként bírják a meleget. Amikor a hőmérő higanyszála 35 fok fölé emelkedik, az emberek többsége igyekszik az árnyékba, a hűtött belső terekbe menekülni.

A nyári meleg nagymértékben hat ránk, testünket-lelkünket megviseli. Súlyos esetben a magas hő és páratartalom akár halálos is lehet. A sürgősségi osztályok ilyenkor nem véletlenül telnek meg hőgutától szenvedőkkel, akik görcsökre és kimerültségre panaszkodnak.

A hűguta sújtotta ember gyakran kerül a halál közelébe. Ugyanúgy kell ellátni, mint a traumás betegeket – mintha csak szívrohamot vagy stroke-ot kapott volna.

A hőguta oka egyszerű: túl sokáig éri túlságosan erős meleg az illetőt. Ha az izzadás már nem elegendő ahhoz, hogy lehűtse a szervezetet, a testhőmérséklet vészesen és gyorsan emelkedik, mindössze negyed óra alatt. Ez a meleg elég ahhoz, hogy felforrósodjon az agy. Az ember elájul és ha nem kezelik, károsodik az agya vagy meghal.

A hőguta áldozatait az orvosok azonnali hűtéssel kezelik: leveszik a ruháikat, hűs levegőt fújnak rájuk és langyos vízben fürdetik őket. Ilyenkor a jeges víz sem jó – bár azt gondolnánk -, mert borzongást okoz és ez valójában még jobban felmelegíti a testet.

A legextrémebb esetekben az orvosok lélegeztetőgépre teszik a hőguta áldozatát és gyógyszert adnak neki, amely a test megbénítására szolgál, hogy gyorsan le lehessen szabályozni a hőmérsékletet.

Foto:123rf.com

A legnagyobb veszélyben az idősek vannak

Az idős emberek vannak a leginkább kitéve a hőguta veszélyeinek. Ennek több oka is van – az egyik az, hogy sokan élnek friss levegőtől mentes, egykor mutatós, ma már elhasználódott lakásban, ahol nem működtetnek klímát sem, mert vagy nincs, vagy nem szeretnék ezzel növelni az áramszámlájukat. Egy forró, párás napon ezek a körülmények ideálisak a hőguta kialakulásához. Ha ugyanis a levegő párás és nem mozdul, az izzadtság kevésbé tudja hatékonyan lehűteni a testet, hiszen nem tud elpárologni. Ráadásul az idősek kevesebbet izzadnak, mint a fiatalok.

Ha az idős nő vagy férfi még vérnyomáscsökkentő gyógyszert is szed, az tompítja szomját, vagyis nem iszik elég vizet. Súlyosbítja a helyzetet, ha ivott egy sört vagy kávét, illetve láncdohányos. Ezek a dolgok mind dehidratálják őt – még kevesebbet izzad, testhőmérséklete nő, s mire a gyerekek vagy a szomszédai bekopognak hozzá, már halott.

Egy egészséges, fiatalabb embernek, ha időben kezelik, 90 százalékos esélye van a hőguta túlélésére. Ám a fiatalok is belehalhatnak a hőgutába, ha például úgy kiütik magukat – droggal vagy alkohollal -, hogy hosszabb ideig nem veszik észre, mennyire melegük van.

Hőgörcsök és kimerültség

A hőgörcs és a kimerültség nem vezet közvetlenül hőgutához, de elveszíthetjük mozgásképességünket. Mindkét állapotot a folyadék és az elektrolitok – só, kálium és magnézium –izzadás által kiváltott hiánya okozza. A hő miatti kimerültség esetén a vérnyomás leesik, a vérkeringés csökken, aminek eredménye fáradtság, ájulás vagy összeomlás.

A hőgörcsök meleg körülmények között végzett erőfeszítés miatt jelentkeznek. Fájdalmasak, de nem túl komolyak. Az orvosok a fenti állapotokat azzal kezelik, hogy pótolják az elveszített folyadékokat és elektrolitokat – olykor intravénásan.

A túlzott nyári meleg ugyanakkor többet árt, mint amit gondolnánk. Ha sok időt töltünk a hőségben, az pszichésen is rosszul hat ránk. A közutakon tapasztalható düh jó példa arra, mit vált ki a hő pszichésen az emberből. A hőség tompává tesz, fásulttá, a koncentráció csökken, ami a teljesítményünkre is hatással van és balesetekhez vezethet.

Aki meleg körülmények között dolgozik, annak a szakemberek azt javasolják: fokozatosan tegye ki magát a hő hatásának, hogy szervezetének legyen ideje hozzászokni. Szüksége van azonban egy helyre, ahol hűvösben pihenhet időnként munka közben. Minden 20 percben innia kell vizet, 1,5-2 decilitert.

Otthonunkban és a városban ugyanazok a szabályok érvényesek: nyári melegben igyunk sok vizet, viseljünk könnyű anyagú, lehetőleg pamut vagy lenvászon ruhát és soha ne hagyjunk senkit – beleértve a háziállatunkat – bezárt autóban!

Hőségben mindig keressük az árnyékot, ott sétáljunk, ha csak lehet. Ha pedig úgy érezzük, rosszul leszünk, keressünk egy helyet, ahol lehűlhetünk: lehet az egy klímás bolt is – a zöldséges pultból áradó hideg például sokat segít.

Fokozott izzadás? Nem csak a hőség lehet az oka!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.