Mit kell tudni a kontaktlencsékről?

Bár ma már számos különböző színű és formájú szemüvegkeret közül választhatsz, és cseppet sem kínos szemüveget hordani, mégis vannak helyzetek, amikor előnyösebb a kontaktlencse.

Gyermekkorban sokan rettegnek a szemüvegtől, többnyire a társak csúfolódása miatt, ám szerencsére régen elmúlt az az időszak, amikor mindenki az egyforma, ormótlan és vastag fekete keretes szemüveget volt kénytelen az orrára biggyeszteni. Sőt, valójában Sophia Loren óta kifejezetten divat szemüveget hordani, egy jól kiválasztott keret még lendíthet is az összképen!

Ám előfordulhat, hogy bizonyos szituációkban kifejezetten hátrány a szemüveg, ezért ha teheted, fontold meg a kontaktlencse viselésének lehetőségét is! A kiválasztásban számos szempont jöhet szóba, és az sem mindegy, hogy amikor már megvetted a tökéletes darabot, megfelelő gondot fordíts az ápolására, hogy szemed épségét ne veszélyeztesd!

szemek1

Hogy hordhatsz-e egyáltalán kontaktlencsét, azt mindenképp a szemészorvosoddal kell megbeszélned, az egészségügyi szempontok figyelembevételével ő abban is segíteni fog, hogy a számtalan típusú lencse közül számodra melyiket javasolja: naponta, hetente, esetleg havonta cserélendő változatot, lágy vagy merevebb anyagút, és természetesen a dioptriát is neki kell felírnia! Bár elterjedt az online vásárlás a kontaktlencsék területén is, azt javasoljuk, hogy maradj a biztonságos és meglepetésektől mentes szaküzletben történő vásárlás mellett!

A kontaktlencse ápolásával kapcsolatos leggyakoribb hibák a higiéniai szabályok be nem tartásakor következnek be, márpedig ez a legfontosabb, hisz a lencsén rengeteg mikroszkopikus kórokozó telepedhet meg, amelyek a szemfelszínen a lencse alatt elszaporodnak és súlyos szövődményeket okozhatnak! Tudjuk, hogy kényelmesebb és kevesebb fejtöréssel jár egy multifunkciós lencsetisztító folyadék, de vedd figyelembe, hogy a nálunk leginkább elterjedt szilikon-hidrogél lencséknek speciális tisztítási igényei vannak!

Ezért jobb, ha kifejezetten ehhez a típushoz alkalmazható hidrogén-peroxid alapú ápolószert használsz: ez távolítja el a legtökéletesebben a havi lencséről a mikrobákat, és a lencsét is puhán tartja.

kontaktlencse8

Fontos tartozék a lencsetok, amit mindig vigyél magaddal, akkor is, ha úgy gondolod, hogy nem lesz rá szükséged: nem tudhatod, mikor adódik olyan helyzet, hogy nem jutsz haza időben, ám a lencsét már ideje kivenni a szemedből. Ha nem akarod kidobni a mindössze két nappal korábban felbontott lencsét, akkor inkább tartsd készenlétben a tárolót és persze a szemüveged!

A lencsetok és a lencse ápolására vonatkozó szabályokat egyébként bármikor megkérdezheted a vásárlás helyén, és ezeket érdemes nagyon komolyan venni! Vágül pedig, mi a jó még a kontaktlencsében? Hát az, hogy tetszőleges mintázattal ellátott változatot is választhatsz, kezdve a szolid, mindössze csak a szemszínt módosító változattól, a teljesen extravagáns mesefigurás vagy horrorlencsékig. A lehetőségek tárháza végtelen, legfeljebb a pénztárcád szabhat határt az új divathóbortnak!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.