Krónikus hasmenés – Mi váltja ki?

Kevés embernek kell bemutatni, mennyire kellemetlen lehet a krónikus hasmenés – a probléma több állapottal együtt járhat, amellett, hogy a gyomor háborgása okozhatja.

Hasmenéssel élete során bizonyára mindenki szembenézett már. Azt az állapotot nevezzük így, amikor a székletürítés híg. Ám ha az állapot több mint két hete tart, krónikus hasmenés esete áll fenn. Bár több okból következhet be, mindenképp fontos orvossal ellenőriztetnünk magunkat.

A széklet vékony- vagy vastagbél eredetű lehet típusát tekintve. Ha előbbiről van szó, nagy mennyiség jellemzi és vizesség, melybe meg nem emésztett ételmaradék is kerülhet. Ha vastagbél eredetű, akkor kisebb a mennyiség, de nyák és vér is ürülhet a széklettel.

Fotó: 123rf

Mely állapotokkal járhat krónikus hasmenés?

Bizonyos egészségügyi állapotok, problémák magukkal vonják a krónikus hasmenést.

1.Fertőzés: nem ismeretlen valószínűleg számunkra, hogy fertőzésből eredhet hasmenés. Ez akkor történik, ha a szervezetünk ritkább baktériumokkal, gombákkal, parazitákkal kerül kapcsolatba. Az immunrendszer gyengesége esetén erre nagyobb az esély. Hozzájárulhat az állatokkal való érintkezés és a trópusi kirándulás is.

2.Emésztési zavar: krónikus hasmenés lehet az eredménye az emésztés zavarának, amennyiben nem képes teljesen lebomlani a béltraktusba jutott étel. Ilyenkor a bélflórát képző baktériumok kezdik el bontani az emésztetlen darabokat, ez pedig gázképződést, gyakori székletürítést okoz. Akkor is krónikus hasmenés következhet be, ha nem termel elegendő emésztőenzimet a hasnyálmirigy. Ha epesavat veszített a páciens vagy operáció útján eltávolították a gyomrot, ez megtörténhet. Ugyanígy reagál a szervezet egyébként laktózérzékenység esetén is.

3.Irritábilis bél szindróma: ezt az állapotot a bél beidegzési zavara váltja ki, valamint az ún. bélmotilitás. Stressz esetén a tünetek fokozódnak. A panaszok hónapok óta fennállhatnak és változóak lehetnek, például hányás, fogyás, láz, vérzés, éjszakai nyugtalanság.

4.Lisztérzékenység (coeliakia): ennek oka, hogy a gliadin gabonaproteint nem mindenki tudja tolerálni, s bélboholysorvadás, felszívódási zavar alakul ki. Gluténmentes étrend mellett ezzel az állapottal jól együtt lehet élni.

5.Idült gyulladásos betegségek: a Colitis Ulcerosa és a Crohn-betegség ide tartozik. Előbbi fekélyes vastagbélgyulladást jelent, s véres hasmenéssel járhat, míg a Crohn-betegséget hasmenés, hasi fájdalom jellemzi, de előfordulhatnak sipolyok is a végbél körül.

krónikus hasmenés

6.Hormonális problémák: a hormonokra ható, rákos folyamatok ugyanúgy lehetnek krónikus hasmenés okozói, mint a pajzsmirigy túlműködése vagy a carcinoid-szindróma.

7.Vastagbél polip, vastagbélrák: rák esetén gyakori, hogy szűkület keletkezik, mely felett a széklet pangani kezd és csak folyékony formában jut tovább. A nagyobbra nőtt polipok pedig a nyáktermelést fokozzák.

8.Ételallergia: a krónikus hasmenés oka lehet valamilyen élelmiszerre való allergia. Sokszor más tünetek mellett tapasztalható, például bőr- és légzőszervi problémák esetén.

A krónikus hasmenés kiválói között azonban fontos megemlíteni a Whipple-kórt, az ún. amyloidosis-t, a kollagén- és mikroszkópos colitis kórképet. Fontos, hogy orvoshoz forduljunk, amennyiben a kiszáradás jeleit tapasztaljuk, s a folyadék már semmiképp sem pótolható a szervezetben. Akkor is, ha hányást tapasztalunk a hasmenés mellett. A magas láz és a hasi fájdalom szintén veszélyes tünet.

Kisgyermekek, csecsemők esetén szintén nagyon fontos, hogy felkeressük az orvost. HIV-fertőzötteknek ugyancsak szükségük van orvosra krónikus hasmenés esetén. Az időseknél gyakori, hogy szív- vagy vesebetegség, májbetegség, diabétesz van jelen, ilyenkor a hasmenés szövődményekkel járhat. Mindenképp ki kell zárni a súlyos fertőzések esélyét, ha külföldről hazatérve tapasztaljuk a hasmenést. Mindenkire érvényes ezen felül, hogy ha 2-3 nap alatt nem enyhülnek a tünetek, vagy még rosszabbak lesznek, menjünk orvoshoz!

Vérzés, hasfájás, hasmenés – végbélpolip is okozhatja

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php