Vérzés, hasfájás, hasmenés – végbélpolip is okozhatja

A végbélpolip lehet, hogy évekig észrevétlen marad, ám gyakran igen kellemetlen tünetek jelzik az elváltozást. Fontos, hogy a megfelelő beavatkozásra még időben sor kerüljön – és nem csak a panaszok miatt, hanem azért is, mert rossz esetben akár rosszindulatú daganattá válhat.

Hogy milyen tünetek esetén érdemes végbélpolipra gyanakodni, arról dr. Baranyai László, a Trombózisközpont sebésze beszélt.

Kitüremkedés a végbél üregében

A végbélpolip a vastagbél utolsó részében, a végbél nyálkahártyáján kialakult kinövés. Méretét tekintve elég változatos képet mutatnak, léteznek igen aprók és nagyra növő polipok is, kocsányon lógóak, laposan a falon fekvők, létrejöhetnek csoportosan és magukban is. Általában az 50-60 év feletti férfiaknál fordul elő, ám megjelenhet a fiatalabb korosztály tagjainál is.  Kialakulásának pontos oka nem ismert, ám nagyobb kockázati tényezőnek számít a genetikai hajlam mellett a helytelen, mozgásszegény életmód, dohányzás, rostszegény táplálkozás.

Végbélpolip

Fotó: 123rf.com

A végbélpolip főbb tünetei

Kis méretnél a legtöbb esetben tünetszegény, de ha panaszokat produkál, ezek a leggyakoribbak:

  • Végbél vérzés akár látható, vagy csak laboratóriumban kimutatható
  • Hasfájás
  • Megváltozik a székürítés, váltakozóan hasmenés-székrekedés jelentkezik
  • Nyákos széklet ürítése
  • Igen ritkán, elhanyagolt esetben bélelzáródás

Rosszindulatúvá is fajulhat a végbélpolip 

A végbélpolip általában jóindulatú, ám a nagyobb és mirigy eredetű vastagbél polipok (polip-adenoma) rosszindulatúvá válhatnak. Sajnos elsőre nem lehet kideríteni, vajon jó-vagy rosszindulatú elváltozással van-e dolgunk, arra csakis a daganat eltávolítása után lehet választ kapni, éppen ezért minden polipot ki kell metszeni, A szövettani vizsgálat során állapítják  meg a daganat típusát.

Ezért fontos idejében orvoshoz venni, szűréseken részt venni

Mivel nem lehet tudni, hogy jó-vagy rosszindulatú daganattal áll szemben, fontos, hogy minél korábban menjen orvoshoz tüneteivel, főleg azért, mert egy jóindulatú elváltozás is idővel átalakulhat “elrákosodhat”. Fontos tudni, hogy nem csak akkor kell szakemberhez menni, ha az említett panaszokkal küzd, hanem akkor is, ha tünetmentes, de:

  • Családjában többször előfordult már vastagbél polip/daganat
  • Önnél is alakult már ki polip, bár azt már eltávolították

Végbélpolip

Eltávolították a polipot, hogyan tovább?

“Ha valakinél polip alakult ki és azt eltávolították, utána az érintettnek rendszeres kontrollon kell részt vennie, mivel az elváltozás sajnos újra megjelenhet. Hogy pontosan milyen időközönként kell a szűrésen járni, az változó, ugyanis függ többek között a kioperált polipok számától, nagyságától, rosszindulatúságától” – mondja dr. Baranyai László, a Trombózisközpont sebésze.

A végbélpolip szűrése, diagnózisa, kezelése

A végbélpolipok olykor kitapinthatók, ám általában végbéltükrözés (rektoszkópia) vagy az egész vastagbél vizsgálata (kolonoszkópia) útján fedezik fel. A polipok gyakran az egész vastagbélben előfordulhatnak. Amennyiben a polip típusa és elhelyezkedése lehetővé teszi, ezzel egy időben el is távolítják. Szerencsére csupán a nagy polipok esetén van szükség hasi műtétre.

Legtöbbször a polip, ill. polipok eltávolítása elegendő a gyógyuláshoz, ám ha, rosszindulatú az elváltozás, úgy további, sebészeti, onkológiai terápia szükséges.

Forrás: https://napidoktor.hu/index