Korán kezdődik az influenza szezon és súlyos lehet

Korai és súlyos influenza-időszak vár ránk – állítják a szakértők. Úgy vélik, a mostani betegség-hullám különbözni fog az előző két szezonétól.

Ahogyan egyre több influenza- és más légúti megbetegedéses eset jelentkezik szerte az Egyesült Államokban, az egészségügyi szakértők egyre biztosabbak abban, hogy az ország korai és súlyos influenzaszezon elé néz.

„Igen jelentős influenzaszezon következhet az idén, ami nagyon különbözik az előző két szezontól” – mondta el a CNN-nek William Schaffner, fertőző betegség-szakértő, a Vanderbilt Egyetem megelőzéssel foglalkozó orvostudomány-professzora. – Október, és nem november közepén járunk, mégis, elszórtan látni már influenzás megbetegedéseket, sőt kórházi kezelést igénylő megbetegedéseket is. A vírus már most terjed a közösségben és gyorsul. Úgy tűnik, körülbelül egy hónappal előrébb vagyunk, mint a korábbi évben” – mondta Schaffner.

„Megfigyeltük, hogy az influenzaaktivitás az ország nagy részén nőni kezd. Különösen igaz ez az Egyesült Államok délkeleti és déli középső részére – mondta az NBC News-nak Rochelle Walensky, a CDC igazgatója. – Nem mindenki kapott tavaly influenza elleni védőoltást és sokan nem is fertőződtek meg a betegséggel. Vagyis most potenciálisan súlyos influenzaszezonra készülhetünk.”

Az influenzaszezon az Egyesült Államokban általában októberben vagy novemberben kezdődik, december és február között tetőzik. A CDC október 7-i heti influenzajelentése alapján már magas aktivitást mutatott Texasban, Georgiában, Columbiában és az Északi-Mariana-szigeteken.

nátha, orrfolyás, influenza

Georgia államban „példátlanul sok” gyermek jelenik meg a sürgősségi osztályokon légúti megbetegedés miatt – tudatta a The Atlanta Journal-Constitution.

A kórházi rendszer nem közölt konkrét számokat, de azt elárulta, hogy a páciensek száma kétszerese vagy háromszorosa az év ezen időszakában szokásos mennyiségnek.

San Diegóban a Patrick Henry High School diákjai közül sokan hiányoztak légúti és influenzaszerű tünetek miatt – közölték egészségügyi tisztviselők. A San Diego megyei közegészségügyi szolgálat sajtóközleményében tudatta: a helyi kórházakban megnövekedett az influenza és a légúti syncytia vírus (RSV) tüneteit mutató fiatalok sürgősségi ellátása.

A Cleveland klinika kiemelten kezeli az RSV-eseteket – mondta az NBC Newsnak Frank Esper, a klinika fertőző betegség-szakértője. Kiemelendő, hogy a a légúti syncytia vírusos esetek általában decemberben és januárban fordulnak elő – ám az elmúlt 2 évben korábban jelentkeztek. Az influenza jelenléte tehát egyre növekszikAz utolsó két amerikai influenza szezon szokatlanul enyhe volt – a szakértők szerint a koronavírus és a társadalmi távolságtartás segített megfékezni a betegség terjedését.

Mivel azonban a szociális távolságtartás és a biztonsági intézkedések enyhülnek – így a maszkviselés is – idén könnyebben terjedhet az influenza. A megbetegedések száma a déli féltekén is emelkedik – ez megbízható előrejelzés az influenzaszezonra vonatkozóan az északi féltekén.

Olvasd el ezt is!

Készülj fel rá: intenzívebb lesz az idei influenzaszezon

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.