Ilyen betegséget okozhat az endokrin zavar

Szinte az egész szervet működésében nagy szerepet játszanak a hormonok, így az endokrin zavarok bizony több betegséget is generálhatnak (másodlagos formák).

Bizonyos esetekben így érdemes endokrinológiai kivizsgáláson részt venni, hogy kiderüljön, nem hormonzavar okozza-e a kóros állapotot. Mely betegségek esetén célszerű endokrin problémára gyanakodni?

Magas vérnyomás

A magas vérnyomás (hipertónia) igen gyakorinak számít a felnőtt lakosság körében. Csendes gyilkosnak is nevezik, mert legtöbbször tünetmentes, ám közben óriási pusztításokat végez az erekben. A magas vérnyomás megnöveli a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, így a stroke, TIA, szívinfarktus, vese erei szűkületének hátterében gyakran felfedezhető. A hipertónia lehet másodlagos is, azaz előfordulhat, hogy valamilyen alap betegség váltja ki.

Fotó: 123rf.com

Az endokrin kórképek közül legtöbbször a következők okozhatnak vérnyomás emelkedést:

 • Pajzsmirigy túlműködés
 • Cushing kór/szindróma
 • Conn-betegség
 • Phaeochromocytoma

Depresszió

A depresszió hazánkban népbetegségnek számít. Ilyenkor az emberek általában pszichológushoz/pszichiáterhez mennek, és van, hogy antidepresszánst, kedélyjavítókat szednek ellene. Amennyiben valaki nem hajlamos a depresszióra, korábban nem mutatkoztak rá jelek, ám hirtelen (ok nélkül) megváltozott a hangulata, úgy azt mögöttes betegség is okozhatja. A hormonzavarok közül ezek okoznak depressziót a legtöbbször:

 • Pajzsmirigy alulműködés
 • Inzulinrezisztencia
 • Cushing kór/szindróma
 • Addison-kór

Fotó: 123rf.com

Szívpanaszok

“A szívpanaszok közül az egyik leggyakoribb az ún. extrasystole, amely plusz ütemmel jár, de sokan számolnak be arról is, hogy egyszer csak hevesebben kezd el dobogni a szívük (testmozgás, és stressz nélkül). Természetesen fontos a kardiológus felkeresése is, ám mellette érdemes ellenőriztetni pár hormonjának a szintjét, mivel több endokrin zavar is okozhat szívpanaszokat, ráadásul több tanulmány szerint a pajzsmirigy túlműködés pl. megnöveli a pitvarfibrilláció esélyét is – hívja fel a figyelmet dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Ezek a hormonzavarok okozhatnak szívpanaszokat:

 • Pajzsmirigy túlműködés
 • Pheachormocytoma
 • Cushing kór/szindróma

Az alap betegséget kezelni kell

Amennyiben kiderül, hogy hormonzavar okozza a betegségét, úgy nagyon fontos annak kezelése, mert akkor könnyen lehet, hogy az általa provokált kóros állapot is megszűnik. Az endokrin problémák kezelése legtöbbször gyógyszeres, ám ha daganat (pl.jóindulatú adenoma, strúma) okozza, úgy műtéti beavatkozás indokolt.

Tünetek, melyek esetén érdemes endokrinológushoz fordulni

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.