Így lehet megkönnyíteni a gyógyszerek bevételét

Laktáz enzimet tartalmazó szívószálat állítottak elő a Semmelweis Egyetem kutatói, melyet egyedülálló szimulációs módszerrel vizsgáltak. A betegközpontúság ma már általános trend a gyógyszerfejlesztésben, célkitűzés például a bevétel megkönnyítése gyermekek és idősek számára. Minél kevesebb kellemetlen érzés társul az orvosság lenyeléséhez, annál valószínűbb, hogy a páciens együttműködik, amely a terápia sikerének feltétele.

Lázas és köhögő óvodás, sírás, bosszankodás – ismerős jelenetek egy család életéből, amikor orvosságot kell beadni a beteg gyerekeknek. Esetükben a nyelési nehézség (dysphagia), illetve a félrenyelés, fulladás lehetősége miatt a gyártók folyamatosan igyekeznek olyan gyógyszerformákat kialakítani, amelyek nemcsak biztonságosan alkalmazhatók, de a gyermek számára is kedvező megoldást jelentenek. Ennek köszönhető például, hogy a gyakran alkalmazott szilárd gyógyszerformák mellett az elmúlt évtizedekben megjelentek a folyékony, szirupos orvosságok is. Az idősebb korosztálynál egy nagyobb méretű kapszula vagy tabletta lenyelése szintén gondot okozhat.

De hol tart most a tudomány és mit tartogat a jövő a gyógyszerszedés megkönnyítése érdekében? Az alábbiakban innovatív megoldásokat mutatunk be.

szívószál gyógyszer

Fotó: Semmelweis Egyetem

  1. Szívószálas gyógyszerek

A Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézetének kutatói nemrég a Pharmaceutics című szaklapban számoltak be arról, hogy egy laktáz enzimet tartalmazó szívószálat fejlesztettek és teszteltek.

Dr. Antal István intézetigazgató, a kutatócsoport vezetője elmondta: „A szájon át történő adagolás még mindig a gyógyszerelés legelterjedtebb formája, de a gyógyszeripar egyre nagyobb figyelmet fordít az egyén különleges igényeire, így a korosztályok különböző szükségleteire. A gyermekek és az idősek a könnyebben lenyelhető, folyékony orvosságokat részesítik előnyben, a legfiatalabbaknál pedig a gyógyszer kellemetlen ízének elfedése különösen fontos. De egészségügyi problémák miatt is lehet nehezített a nyelés, és ilyenkor segíthetnek az alternatív gyógyszerformák.”

A szívószálba csomagolt orvosságok már egy ideje léteznek, bár nem annyira elterjedtek, mint a hagyományos gyógyszerformák. Laktáz enzimet tartalmazó szívószálról azonban korábban még nem publikáltak.

Dr. Kállai-Szabó Nikolett, a kutatás társszerzője hozzátette: „A laktóz intolerancia tüneteinek mérséklésére már régóta használják a laktáz enzimet különböző adagolási formákban. A laktózérzékenység minden korosztályt érint, egyes becslések szerint akár a népesség 60%-a is szenvedhet tőle. A tejtermékek fogyasztása világszerte jelentős, ezért is fontos, hogy ezt az enzim hiányból fakadó állapotot kezelni tudjuk.”

A laktózérzékenység rendkívül kellemetlen tünetekkel járhat: az érintett betegeknél például tej, sajt, tejföl fogyasztása után hányás, haspuffadás, hasmenés jelentkezhet. A laktóz vagy tejcukor emésztéséhez a bélben termelődő laktáz enzimre van szükség, akinél ez hiányzik vagy csak kevés termelődik belőle, laktóz intolerancia alakulhat ki.

A magyar kutatók gyorsan oldódó, gömb alakú, laktáz-tartalmú szemcsékkel töltötték meg a szívószálakat, a szemcsék kialakítására kétféle hagyományos technológiai eljárást alkalmazva.

A szakemberek szem előtt tartották, hogy minél kevesebb segédanyagot használjanak a formula előállítása során, miközben egy ideális ízvilágot biztosítsanak. Úgynevezett in vitro módszerrel vizsgálták, hogy milyen szerepe van egy gyógyszeres szívószál használata közben az alkalmazott folyadék hőmérsékletének és a szívás sebességének. Statisztikai módszerrel bizonyítva arra a megállapításra jutottak, hogy a szívószál alkalmazhatóságánál mindkét paraméter ugyanolyan fontos.

A Gyógyszerészeti Intézet szakemberei tovább vizsgálják, hogyan lenne hasznosítható a nemzetközileg is egyedinek számító laktáz enzimes szívószál szélesebb körben.

gyógyszeres nyalóka

Fotó: Semmelweis Egyetem

  1. Gyógyszeres nyalókák

Az Amerikai Egyesült Államokban súlyos daganatos betegeknél már évtizedek óta használnak opioid fájdalomcsillapítót gyógyszeres nyalóka formájában. Magyarországon néhány éve kaphatók köhögéscsillapító nyalókák, amelyek szintén megkönnyítik a gyógyszerbeadást a gyerekeknek. Ugyanebben a formában vitaminok is vannak már forgalomban. Az adagolási forma szélesebb elterjedésének korlátot szab az a kockázat, hogy a gyerekek azután is kérik, hogy meggyógyultak. Általános azonban a vélemény, hogy a bevételi hajlandóság segíti a gyógyszeres kezelést.

  1. Orális fecskendő, szonda

Az úgynevezett „kanalas orvosságok”, folyékony láz- és fájdalomcsillapítók manapság már inkább orális fecskendőkkel kaphatók, semmint a múltban megszokott kiskanállal. Ezekkel precízebbé vált az adagolás, megkönnyítve a szülők feladatát.

  1. Szájban oldódó (diszpergálódó) minitabletták

Egyelőre a jövő apró tablettái, amelyek szájba véve azonnal széteshetnek vagy feloldódhatnak, és így könnyebben lenyelhetők. Egyelőre a piacon külön léteznek szájban diszpergálódó tabletták és minitabletták, de a szájban oldodó minitabletták alkalmazhatóságát még kutatják.

gyógyszer

Fotó: Semmelweis Egyetem

  1. „Sprinkle”-kapszulák

Olyan kapszulák, amelyek tartalmát a kapszula szétnyitása után pépes ételre, például joghurtra lehet szórni, vagy folyadékban feloldva bevenni.

  1. Nyelést segítő zselék

A szilárd gyógyszerek – tabletták, kapszulák – elhelyezése egy evőkanálnyi, erre a célra tervezett zselés, síkos anyagban mára szintén elterjedt módszer a nyelés megkönnyítésére.

A fenti felsorolás a Semmelweis Egyetem szakértői által ismertetett gyógyszeripari trendeket mutatja be. A Gyógyszerészeti Intézet laboratóriumában jelenleg is folynak kutatások újabb betegközpontú gyógyszeradagolási formák fejlesztésére.

Olvasd el ezt is!

Gyógyszer bevétele, csak vízzel!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.