Gyilkos ruhatár?

A kényelmetlen övek, kalapok, de még a melltartó is okozhat sérülést! Évente sok millió angol sérül meg a ruházata miatt.

Minden második felnőtt szenved sérülést a rosszul hordott táskák, a nem megfelelően beállított melltartók, a túl szoros sapkák, kalapok és más ruhadarabok miatt. "Veszélyesnek” számítanak a hajpántok, a napszemüvegek, de még a pénztárcák is.

A Brit Csontbetegségek Szervezetének (BOA) vezetője, Kelston Chorley elmondta: "A betegek gyakran lepődnek meg, amikor felhívjuk rá a figyelmüket, hogy a problémájuk valamelyik ruhadarabjuk következtében alakult ki. Az emberek gyakran hordanak számukra valójában nem kényelmes, ám divatos kiegészítőket. Inkább szenvednek, de a jó megjelenésért vállalják a kellemetlenségeket. A nem megfelelő kialakítású melltartók gyakran okoznak hát-, váll-, vagy nyakfájást, amit gyakran fejfájás kísér.” A kutatásból kiderül: ez a jelenség tíz nőből hatot érint.

nyakkendo_kat4

Ha sok időt ülünk autóban úgy, hogy a pénztárcánk a hátsó zsebünkben van, máshogy tartjuk magunkat, mint normálisan, ami a hát alsó részének fájdalmát okozhatja. A férfiak gyakran a nadrágjuk elülső zsebébe teszik a tárcájukat, és így vezetnek, ez pedig rossz keringéshez és nemiszervi fájdalmakhoz vezethet, írja a Life Site News.

A rosszul és sokat hordott nehéz táskák ugyancsak felelősek a nyaki, hát- és vállpanaszokért. Minden nyolcadik felnőtt fejfájásról számolt be amiatt, hogy túl szoros a sapkája, vagy a kalapja. A szoros övek is okozhatnak problémát: a páciensek zsibbadtságról számoltak be és egyfajta égető érzésről deréktájon, ami aztán a forró víz hatására hiperérzékennyé válik.

A BOA egyik tagja, Hector Wells így nyilatkozott: "A klinikánk több tízezer embert lát el évente, akik különböző fájdalmakról panaszkodnak, s a legtöbbször kiderül, hogy a legtöbb problémáért a nem megfelelő ruhadarabok és kiegészítők okolhatók.”

Forrás: