Elkerülhető a vakbélgyulladás műtét antibiotikummal?

Lehet sokkal egyszerűbb megoldás az appendicitisre

Amennyiben akut vakbélgyulladástól szenvedünk, ma már akár sikeresen kikezelhetnek bennünket antibiotikum segítségével, anélkül, hogy operációval eltávolítanák a vakbelet – állítják finn kutatók.

Már műtét nélkül is megoldható a vakbélgyulladás (appendicitis) gyógyítása. Finn kutatók a napokban számoltak be arról, hogy ezen egészségügyi probléma esetén sikeresen kezelhető a beteg antibiotikummal, s nincs szükség arra, hogy operáció útján eltávolítsák a vakbelet.

“A legtöbb akut vakbélgyulladásos eset nem annyira bonyolult, ami azt jelenti, hogy a szerven nincs szakadás, vagyis lehetséges az antibiotikumos kezelése. Csak akkor kell műteni, ha úgy néz ki, hogy azonnal ki is fakadhat. A különbséget pedig könnyen meg lehet állapítani CT vizsgálaton” – emelte ki dr. Paulina Salminen, a Turku-i Egyetemi Kórház sebésze. – „Súlyos szövődmények nem hozható kapcsolatba az antibiotikum terápiával, vagyis biztonságos módszer” – tette hozzá.

Foto: 123rf.com

“A vakbélgyulladásos páciensek 20-30 százalékánál derül ki, hogy perforált a vakbél és azt el kell távolítani, de 70-80 százalékuk csak antibiotikum segítségével gyógyítható” – hangsúlyozta a szakember.

A perforáció egy kisebb szakadás a vakbélen, amely lehetővé teszi, hogy a tartalom kiszivárogjon a gyomorba. Ez potenciálisan halálos vérmérgezést válthat ki. Egy kísérlet során, melyben összehasonlítottak 273, vakbélműtéttel kezelt beteget 257 olyannal, akit antibiotikummal gyógyítottak, a kutatók rájöttek, hogy azon páciensek 60 százaléka, akinek eltávolították a vakbelét, antibiotikummal is kezelhető lett volna – beleértve 15 olyan beteget, akit már a kórházba kezelés első szakaszában megoperáltak. A jelentést a Journal of the American Medical Association szaklapban jelentették meg.

Egy amerikai szakértő ugyanakkor felvetette az antibiotikumos kezelés előnyeit és hátrányait, szemben a műtéttel.

„A legnagyobb gond ezzel, úgy gondolom az, hogy a betegek és az orvosok elfogadják-e a tényt, miszerint az appendicitis 5 éven belül az esetek 40 százalékában kiújul” – mondta dr. Robert Glatter, a New York-i Lenox Hill Kórház sürgősségi osztályának sebésze. – “A kérdés az, milyen kockázattal akarnak szembenézni, mivel ha egyszer elvégezzük a vakbélgyulladás-műtétet, a komplikációk esélye szinte minimális.

Véleménye szerint a betegeknek meg kell érteniük, hogy míg az antibiotikum hatékonyan kezeli akut appendicitis-t az esetek 60-70 százalékában, a terápia meg is hiúsulhat és operációra lehet szükség. S noha a csupán antibiotikumos kezelés egyre inkább felkelti a figyelmet és egyre népszerűbb, a magasabb kockázatú betegek specifikus alcsoportjaiban későbbi tanulmányt igényel, hogy mi is történt, beleértve az appendicolithiás betegeket is, ahol a vakbelet elmeszesedett lerakódások dugítják el. Az ilyenek például nem voltak bevonva a tanulmányba.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a tanulmány csak a nyílt vakbélműtétet (appendectomia) vette górcső alá, a kevésbé invazív laparoszkópiás beavatkozást nem. Utóbbit rövidebb kórházi tartózkodás és a komplikációk kisebb esélye jellemzi. Dr. Glatter kiemelte, szerinte annak eldöntésében, hogy egy beteget csak antibiotikummal kezelnek vagy egyéb módon is, több orvos közös elhatározása kell hogy legyen – sőt a páciens és a családja is kifejtheti a véleményét. Valójában egy közelmúltbeli felmérés, melyet az Észak-Dakotai Egészségügyi Iskola végzett, rámutatott, hogy míg a vakbélgyulladást tényleg gyakran megoldja az antibiotikum, az amerikaiak nagyobb része inkább a műtétet választaná. Csak 10 felnőttből 1 mondta azt, hogy az antibiotikumra voksolna.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.