Egy figyelmeztetés, ami elrettent a cigitől!

Az elrettentő képek, szövegek igenis hatásosak lehetnek, legalábbis az ex-dohányosok esetében – állítja egy ausztrál tanulmány.

A cigarettásdobozokon lévő figyelmeztetések országonként változóak. Van olyan kormány, amely csak a szöveges figyelmeztetést teszi kötelezővé a gyártóknak, míg máshol elrettentő egészségügyi képekkel is illusztrálni kell a dohányzás káros hatásait. Amerikában a kormány szeptembertől az elrettentő képek bevezetését tervezi, ezért számukra a kutatás eredményei éppen időben érkeztek.

A kutatásba 2000 ex-dohányos nőt vontak be Kanadából, Angliából, Amerikából és Ausztráliából. Az eredményekből kiderült, hogy állampolgárságtól függetlenül az ex-dohányosok számára a legjobban a különböző, károsodott szervekkel illusztrált dobozok látványa volt a leghatásosabb visszatartó erő. A szakértők szerint a képek közül a legelrettentőbbek is a tüdőtágulást, a rákot ábrázoló illusztrációk voltak, és többnyire két kép elegendő a cél elérése érdekében.

tudo38

"Ez az első tanulmány, amely bebizonyította, hogy az egészségügyi figyelmeztetések segíthetnek az ex-dohányosoknak, hogy elkerüljék a visszaszokást" – jelentette ki a tanulmány szerzője, Dr. Ron Borland, az ausztráliai Carltonban található Cancer Council Victoria Dohányzáskontroll Központjától.

A tanulmány végül sorraveszi a világ legdohányosabb populációit: Kínában 28 százalék dohányzik, míg Indiában 11 százalék, Indonéziában és Amerikában 5 százalék valamint Oroszországban 4 százalék

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.