Dohányzás elleni Világnap

Világszerte május 31-én tartják a Dohányzás elleni világnapot, melynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a dohányzás veszélyeire.

Manapság már közismert tény, hogy a dohányzás rákos megbetegedéseket idézhet elő. Kevésbé ismert azonban, hogy a dohányzás elősegítheti egy visszafordíthatatlan vakságot okozó betegség kifejlődését is.

Egy közelmúltban publikált kutatás megállapította, hogy a dohányzóknak ugyanakkora esélyük van szemük világának elvesztésére, mint a tüdőrák kialakulására. A dohányzás következtében nagyobb eséllyel fejlődik ki időskori makula degeneráció, mely a retina központi részét károsítva az éleslátás elvesztéséhez vezethet.

Az időskori makula degeneráció különböző súlyosságú formája 500 ezer embert érint Magyarországon.

A diagnosztizált betegség tünetileg kezelhető, lefolyása lassítható, esetleg megállítható. Aki leszokik a cigarettáról, az csökkentheti az időskori makula degeneráció kialakulásának esélyét.

Egyértelmű összefüggést mutatott ki a nemzetközi Időskori Makula Degeneráció Szövetség (AMD Alliance) tanulmánya a dohányzás és az időskori makula degeneráció között. A szövetség jelentése szerint a dohányosoknál kétszer akkora eséllyel alakul ki az időskori makula degeneráció, amely a látás elvesztéséhez vezethet, mint a nem-dohányzók körében.

A dohányzás, akár passzív formájában is, növeli az ún. szabadgyökök számát, amelyek károsítják a retina sejtjeit. A cigaretta füstje rontja a retina vérellátását is.

Dohányzás elleni világnap

Az Időskori Makula Degeneráció Szövetség 2010-ben készített felmérése szerint nagyon kevesen vannak tisztában a dohányzás és a látás elvesztése közötti összefüggésekkel. Az EOS Gallup Europe által 14 országban megkérdezett 15 000 lakos közül azok körében, akik már hallottak az időskori makula degenerációról mindössze 32 százalék ismerte a dohányzás és az időskori makula degeneráció közötti kapcsolatot.

Aggasztó, hogy a köztudatból még hiányzik a dohányzás és a látáskárosodás összefüggésének ismerete. A cigarettáról való leszokás előnyei kézzelfoghatóak.

A felmérések kimutatták, hogy a dohányzásról 20 évvel ezelőtt leszokott lakosoknak már csak akkora az esélyük az időskori makula degenerációra, mint nem-dohányzó kortársaiknak. Az időskori makula degeneráció rizikója már 10 év cigaretta-mentesség után csökken.

A tanulmányok arra is felhívják a figyelmet, hogy az elszívott cigaretták száma arányban áll az időskori makula degeneráció kialakulásának veszélyével.

A túlhajszolt életmód kihatással van szemünk egészségére is.

cigaretta4

A szembetegségek és a látás elvesztésének veszélye a következő lépésekkel csökkenthető:

– Szokjon le a dohányzásról!

– Alakítson ki egészséges étrendet (amely tartalmaz leveles zöldségeket és abból készített ételeket, amelyekben sok a C- és E-vitamin, cink és karotinoid, pl. lutein és zeaxantin)!

– Szükség esetén szedjen étrend-kiegészítőket, amelyek megfelelő arányban tartalmazzák a szemorvosok által javasolt vitaminokat és antioxidánsokat – mint például a lutein és a zeaxantin, – amelyekkel megelőzhető az időskori makula degeneráció!

– Rendszeresen ellenőrizze vérnyomását és koleszterinszintjét!

Éljen aktív életmódot!

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.