Depressziót okoz a rossz étrend 2010-08-13 Kórkép Megosztás: Tweet ?Vetniük kellene egy pillantást az étrendjükre a depressziós és szorongásos nőknek, mert lehetséges, hogy az összetevők közreműködnek az állapotukban.? ? olvasható az American Journal of Psychiatryban. ?A hangulatingadozások gyakoribbak voltak azoknál a 20-93 év közötti nőknél, akik közel 10 évig magas zsírtartalmú ételeket fogyasztottak.? ? számolt be a Melbourne-i Egyetem kutatócsoportjának eredményéről, Dr. Felice N. Jacka. A csapat kiértékelte azokat a diétákkal és pszichiátriával kapcsolatos eredményeket, amelyet tíz évvel ezelőtt gyűjtöttek össze. A kutatás során reprezentatív felmérést végeztek, amelyben akkor, 1046 ausztrál nő vett részt. ?Összesen 925 nőnek nem volt hangulatingadozása, míg 121 depresszív és szorongásos zavarokkal küzdött.? ? állapították meg a kutatók. Rátaláltak a ?nyugati étrendre?, miközben azt vizsgálták, milyen összefüggés van az étkezések és a hangulati zavarok között. Ez elsősorban hamburgert, fehér kenyeret, pizzát, chipset, ízesített tejtermékeket, sört és cukros élelmiszereket tartalmaz. Ezt az étrendet követve 50 százalékkal nagyobb az esélye a depressziónak.Ezzel szemben, 30 százalékkal kisebb a szorongásos és depresszív zavarok kialakulásának veszélye azoknál a nőknél, akik a hagyományos ausztrál étkezési szokásokat követik, melyek főként zöldségekből, gyümölcsökből, marha – és, bárányhúsból, halból és teljes kiőrlésű élelmiszerekből állnak. Nem mutatott összefüggést a vizsgálat azoknál a nőknél sem, akik javarészt gyümölcsöket, salátákat, halat, tofut, babot, magvakat, joghurtot és vörös bort fogyasztottak. A kutatócsoport számításba vett számos olyan tényezőt is, mint a kor, a testsúly, a szociális és gazdasági helyzet, az iskolázottság, a fizikai aktivitás, a dohányzás, és az alkoholfogyasztási szokások. Azonban elmondták ?mindent összevetve, az eredmények azt mutatják, további vizsgálatokra van szükség annak érdekében, hogy pontosan megállapítsuk az összefüggéseket.? ?Nincs varázsdiéta. Azonban, ha sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű élelmiszereket, valamint alacsony zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztanunk, az elősegíti a fizikai erőnlétünket és a mentális jólétünket egyaránt.? ? kommentálta a Reuters Healthnek Dr. Jacka e-mailben Forrás: