Delírium tremens: végzetes alkoholmegvonás

Az alkoholfüggőségben szenvedők legsúlyosabb, halálos kimenetelű elvonási tünete.

Halálos józanodás

Az alkohol fogyasztásának hirtelen felhagyására a szervezet nem várt módon reagál, ezzel olyan tüneteket generálva, melyek könnyen válhatnak végzetessé, azonnali és folyamatos orvosi segítség nélkül.

Miért alakul ki?

A rendszeres alkoholfogyasztás módosítja a szervezet működését. A központi idegrendszer információáramlása megváltozik, és a normáltól eltérő egyensúlyi állapotot alakul ki. Abban az esetben, ha hirtelen, rövid idő alatt drasztikusan csökken, vagy megszűnik a szervezetbe juttatott alkohol mennyisége, a balansz felbomlásával klinikai tünetek jelentkeznek.

Tünetei

Az alkoholmegvonást követő 12-48 órával jelentkeznek az első tünetek, melyek fokozatosan, egyre nagyobb mértékben befolyásolják a szervezet működését. A kezdeti végtagremegés a teljes testre kiterjedő rángásrohammá alakul, a hőhullámok, az intenzív verejtékezés, a gyors szívverés, és a láz megjelenése mellett.

alkohol4802

A beteg tudata megzavarodik, hallucinációk jelentkezhetnek, így elveszti a kontrolt a körülötte zajló valós események felett. A látható tünetek mellett a laboratóriumi vizsgálatok anyagcserezavart, a vízháztartás egyensúlyának felbomlását, a máj, és a hasnyálmirigy problémáit mutatja ki.

Kezelési lehetőségek

A delírium tremens esetében, a legcélszerűbb az intenzív osztályos kórházi kezelés. A folyamatos monitorozással és a szervezet értékeinek állandó ellenőrzésével 5 %-ra csökkenthető az elvonás végzetes kimenetele. Amennyiben nem áll orvosi felügyelet alatt a beteg, ez az érték 35 %-ra nő.

A gyógyulás érdekében a szervezetből távozó vitaminok és tápanyagok azonnali pótlása szükséges, a folyadékháztartás egyensúlyának visszaállítása, és a gyógyszeres kezelés mellett. A kórházból kikerülve a visszaesés megakadályozása érdekében pszichés rehabilitációra is szükség van.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.