Akiknek mindenképpen szükséges a napszemüveg

Évek óta közismert, hogy az UV-sugárzás veszélyezteti a szem egészségét.

Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze, kontaktológusa azokat a kockázati tényezőket vette számba, amelyek megléte esetén feltétlenül ajánlott a szem fényvédelme.

Kik a veszélyeztetettek?

Csecsemők, kisgyerekek

Már a babákat is érdemes hozzászoktatni a napszemüveghez, mivel az ő szemlencséjük még nem képes annyi UV-sugárzás kiszűrésére, és így később is természetes lesz számukra a viselet.

Szemműtéten átesett páciensek

Bármilyen típusú szemműtét után kiemelten fontos a szem védelme, ezért a frissen műtött betegeknek minden időjárási körülmény közt ajánlott a valódi UV-szűrős napszemüveg viselése.

Szürkehályog betegek

A súlyos látásromlások közel felének hátterében a cataracta (szürkehályog) nevű betegség húzódik meg. Számos vizsgálat igazolta már a napfény és a szürkehályog kialakulásának kapcsolatát, így megelőzésképpen és a kezelés részeként is fontos a szemvédelem.

napszemuveg2

Sárgatest sorvadással élő betegek

A sárgatest sorvadás (makula degeneratio) az éleslátás helyének időskori károsodása, az 50 éves kor felett kialakuló, jelenleg gyógyíthatatlan vakság főbb okozója. Számos vizsgálat igazolta, hogy az UV-sugárzás szerepet játszik a retina öregedésében, és a sárgatest sorvadásban.

Bizonyos gyógyszereket szedők

Egyes gyógyszerek (például fogamzásgátlók, vízhajtók, néhány antibiotikum, és egyes nyugtatók) fokozzák a napfény hatására kialakuló szem- vagy látáskárosodás veszélyét.

Milyen a jó napszemüveg?

Már a tavaszi napsugárzás is megterhelheti a szemet, így érdemes már ezekben a napokban is jó minőségű napszemüveget viselni. Sőt fátyolfelhők esetén is ajánlott hordani, ugyanis ilyenkor is lehet erős az UV-sugárzás. Nem ajánlatos piacon, szupermarketben, utcán napszemüveget vásárolni, mert azok nem garantáltan UV-szűrősek.

Majdnem minden esetben elmondható, hogy ami fillérekbe kerül, szinte biztosan nem szűri meg az UV-sugarakat. Mindenképpen hasznos, ha kétség esetén ellenőriztetjük egy optikába a meglévő napszemüvegünket, az optikusok többsége egy készülékkel be tudja mérni, valóban van-e benne UV-A, UV-B ill. UV-C védelem.

napszemuveg2

Védelem szempontjából nem számít, milyen színű és sötétségű lencse van a napszemüvegben – vagyis tévhit, hogy a sötétebb jobban véd. Ugyanis a túlzottan sötét lencse mögött jobban kitágul a pupilla, és így több ultraibolya sugár jut a szembe. (Ma már a lágy kontaktlencsék nagy része is tartalmaz UV szűrőt, azzal együtt, hogy ránézésre színtelenek.)

A szín tekintetében annyi biztos, hogy a zöld lencse biztosítja a legjobb színlátást, a barnával kontrasztosabban lehet látni, a sárga jó képélességet biztosít, síeléshez pedig ajánlatos kéket választani, ugyanis ez a szín jól ellensúlyozza a vakító fehérséget.

A tüneteket csak szakorvos értékelheti

Az UV sugárzás számos szemészeti probléma kialakulását segítheti elő. Káros hatásai az élet során összeadódnak, a károsodás pedig lassan, észrevétlenül jelenik meg, és végül színlátás vagy az éjszakai látás gyengülése formájában is jelentkezhet. – figyelmeztet dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze, kontaktológusa.

A komolyabb szemészeti betegségek elkerülése és az állapot romlásának megfékezése miatt minden szokatlan tünettel érdemes szakorvoshoz fordulni, illetve évente részt venni egy szemészeti szűrésen.

Forrás: