Látni vagy jobban látni – Élet a lézer után

Sokat hallottunk a lézeres szemműtétekről, előnyeikről, hátrányaikról. Mindenféle tanácsokkal láttak el minket, de a sikerhez tartozik az is, hogy megfelelő legyen az utógondozás.

Mint minden orvosi beavatkozás, a lézeres szemműtét is általános állapotfelméréssel kezdődik. Amennyiben orvosilag nincs semmilyen ellenjavallat legkorábban másnap, legkésőbb fél év múltán műtethetjük meg a szemünket. Az operáció maga szemcseppek általi érzéstelenítéssel zajlik. A beavatkozás tíz-huszonöt percet vesz igénybe és a kezelést követően azonnal tapasztalhatjuk a javulást.

Közvetlenül a beavatkozás után ég és viszket a szemünk, ahhoz lehetne hasonlítani az érzést, mint mikor szempilla vagy por megy bele. Előfordulhat bizonyos esetekben enyhe fájdalom is, ilyenkor az orvos gyengébb fájdalomcsillapítót ír fel nekünk. Az sem ritka, ha könnyezünk, homályosan látunk.

A tüneteket érzékelve, a természetes reakció a dörzsölés. Ezt, semmiképp ne tegyük! Vissza kell fogni magunkat, különben újabb kezelés, rosszabb esetben műtét lehet a vége. Ideiglenesen érzékenyek lehetünk a fényre, lámpákra, a tükröződő felületekre. A vörösödés és a véraláfutások is elmúlnak idővel. Minden felsorolt tünet néhány nap leforgása alatt enyhül, majd megszűnik.

szem_retina3

A műtét utáni huszonnégy és negyvennyolc órában, majd az azt követő hat hónapban rendszeres időközönként el kell járnunk a kezelőorvosunkhoz kontrollra. Az első operáció utáni látogatás alkalmával az orvos leveszi a kötést a szemünkről, megvizsgál, látástesztet végez. Különböző szemcseppeket is használnunk kell a fertőzések, gyulladások elkerülése érdekében.

Azonnal az orvosunkhoz kell fordulni, és a tervezett látogatás előtt felkeresni, ha azt tapasztaljuk, hogy a tünetek nem múlnak el, esetleg súlyosabbak lesznek. A kontaktlencse használata szigorúan tilos! Ezen időszak alatt kerülni kell a szem megerőltetését, és a munkánkat is hanyagolnunk kell. Bármilyen sporttevékenység végzését fel kell függeszteni. Legalább négy hetet kell várni a megeröltető sportokkal, mint például a boksz, futball, karate, mert minden esetben védeni kell a szemet az ütésektől.

Később minden attól függ, hogyan érezzük magunkat, és mit mond az orvos. A szem környékén a smink és a krémek használata – a fertőzést megelőzendő – nem ajánlott. Egy vagy két hónapig kerülni kell az úszást és a pezsgőfürdőket is. Ez első pár hónapban a látásunk is ingadozhat. Az is előfordulhat, hogy akár három-hat hónap is eltelik, amíg stabilizálódik a látásunk. Verőfényes napokon, vagy éjszakai vezetés alkalmával egyéb vizuális tünetek is létrejöhetnek. Amennyiben orvosilag is indokolt, további kezelésnek is alávethetjük magunkat, de nem rögtön. Minimum három hónapos időközzel kell számolnunk.

A legfontosabb, mégis az, hogy ha bármilyen szokatlan, vagy ritkán előforduló tüneteket produkálunk, azonnal keressük fel kezelőorvosunkat. A felmerülő tüneteket feltétlen kezelni kell, mert a legrosszabb esetben vaksághoz is vezethetnek.

Forrás: