A sportitalok szétmarják a fogakat? 2012-06-21 Kórkép Megosztás: Tweet Bár egyesek szerint a sportitalok egészségesebbek, mint a szóda, egy a közzétett vizsgálat eredményei szerint citromsavtartalmuk károsíthatja a fogakat, és fogyasztásuk után javasolt a fogmosás elhalasztása A New York-i Egyetem Fogorvostudományi Karán tehenek fogaival végeztek kísérleteket. Félbevágták a fogakat, és népszerű sportitalokban helyezték a darabokat 90 percre. A másfél óra ázás hasonló hatással lehet a kutatók szerint, mint a napközbeni üdítőiszogatás. A 90 perc elteltével a fokat zománcborításának egy része egyszerűen kioldódott, ami lehetővé tette, hogy az ital a zománc alatti csontszerű anyaghoz hozzáférjen, és ezzel vékonyítsa és gyengítse a fogakat. A fogak eróziója (mely a fogszuvasodással ellentétben nem egy ponton, hanem a károsító anyagnak kitett egész fogfelszínen érinti a fogat) súlyos fogkárosodáshoz és fogvesztéshez vezethet kezeletlen esetben. „Most először sikerült kimutatni összefüggést a sportitalok citromsavtartalma és a fogak eróziós károsodása között” – jelentette ki a kutatás vezetője, Dr. Mark Wolff a kariológia és komprehenzív ellátás elnöke. Az eredményekről a Fogászati Kutatások Nemzetközi Szövetségének konferenciáján pénteken a floridai Miami Beach-ben számoltak be Talán meglepő, hogy a sportitalok utáni közvetlen fogmosás tovább fokozhatja a fogkárosodást, mivel a felpuhult zománc sérülékenyebb, ezért többet árthat neki a fogkrém dörzsölő hatása, magyarázta Wolff. A fogkárosodás megelőzése érdekében Wolff mérsékelt sportitalfogyasztást, valamint legalább 30 perces várakozást ajánl az italfogyasztás és a fogmosás közt. Egyeseknek savközömbösítő remineralizáló (ásványianyag újraépítő) fogkrémre is szükségük lehet. Forrás: