A csattanó maszlag, mint herbáldrog!

Egy növény, aminek előnye vagy hátránya attól függ, hogy milyen formában használjuk fel.

A csattanó maszlag az orvostudományban is ismert, a népi gyógyászatban hosszú ideje alkalmazott gyógynövény, de valójában a gyomok közé sorolhatjuk. A későbbikek folyamán – módosítva a gyógyászat felhasználási formáit -, az ártalmatlannak tűnő növény utcai droggá alakult, és terjedt el.

A tengerentúlon számos névvel illetik a hallucinogén hatásai miatt népszerűvé váló csattanó maszlagot, de vajon miért veszélyes, és korábban mire használták fel?

Gyógyító oldala

A természetgyógyászat számára sem ismeretlen növény a csattanó maszlag. Hatóanyagai között szerepel az erős hatásáról ismert alkaloid, éppen ezért gyógytea készítése nem ajánlott a növény egyik részéből sem! Helyette külsőleg, főzetek formájában vethetjük be gyógyító erejét. A reuma kezelésénél gyógyfürdős kúraként, illetve a bőrbe dörzsölve kezelhetőek a fájós végtagok.

Légúti panaszok kezelése

A csattanó maszlag gyógyító hatása elsősorban légúti panaszokkal járó betegségeknél figyelhető meg. Köhögéscsillapításra, illetve az asztma kezelésére egyaránt bevethető a növényből készített füstölő használata, emellett hatóanyagainak köszönhetően az epilepsziával küzdőknek szintén ajánlott a csattanó maszlagból készült homeopátiás szerek alkalmazása.

casttanomaszlag_480

Ijesztő varázslat!

A maszlagból előállított kábítószer fogyasztói, az esetek többségében nem egy varázslatos világba csöppenek a szer használata során! Rövidtávú hatása a mérgezéshez hasonló tüneteket produkál! Az émelygés és puffadás mellett a hányás, a görcsök okozta fájdalom, mind a fizikai rosszullét tüneteiként szerepelnek.

A szervezet reakciójától, illetve a drog összetételétől függően a fogyasztó kórházi segítségre is szorulhat a hosszú órákig tartó hallucinációk közepette. A magára hagyott drogozó akár saját hányásába is belefulladhat, vagy kiszáradás közeli állapotba sodorhatja magát!

Veszélyes, de hasznos!

Kettős oldala miatt már egyre kevésbé használják a növényt. Ennek ellenére a burgonyafélék népes családjába tartozó, érdekes sziromformával rendelkező növény nem tűnt el környezetünkből: fehér tölcsér alakú virágai miatt szívesen ültetik a ház melletti kiskertekbe, esetleg cserépbe téve díszíti az otthonok egyhangúságát, mindeközben az emberek többsége nem is sejti a csattanó maszlag kettős természetét, és misztikus történetét.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.