5 tipp az egészséges ízületekért

Az ízületek egészségének megőrzése ilyenkor télen kiemelt figyelmet kap.

A közhiedelemmel ellentétben ezek a betegségek bármilyen korban érinthetik az embereket, sokféle tünettel járhatnak, és a lefolyásuk is különböző lehet. Íme, 5 bevált tipp, mely megelőzi a károkat, csökkenti a fájdalmat, valamint javítja az általános életminőséget és egészséget.

A nagy hideg miatt egyre gyakrabban találjuk beltérben magunkat. Egyesek számára ez jóval kevesebb fizikai aktivitást is jelent, aminek az ízületek és a csontok látják kárát. Ennek a gyakori népbetegségnek az oka ugyanis legtöbbször a mozgásszegény életmód, valamint az ülőmunka, melynek következtében a tartóizmok meggyengülnek.

Tulajdonképpen az ízületek biztosítják szabad mozgásunkat, azonban az évek alatt ezek kopásnak indulnak, a folyamat pedig odáig vezet, hogy mozgásunk korlátozottá, sőt fájdalmassá válik. Napi tíz perces torna, és a megfelelő étkezés segíthet az ízületek egészségének védelmében.

1. Ételek az ízületek megóvásáért

idealis_testsulyA testsúly rendkívül nagy szerepet játszik egészségünk fenntartásában, mivel a felesleges kilók által erősen megterheljük az ízületeket. Éppen ezért fontos, hogy odafigyeljünk miből, és mennyit fogyasztunk. Az olyan omega-3 zsírsavakban gazdag ételek, mint például a hal, a dió, segít csökkenteni a gyulladást. Míg a brokkoliban és a spenótban található kalciummal megelőzhető a csontvesztés.
„Télen különösen hasznosnak bizonyul a kalcium, valamint magnéziumpótlás, a komplex ásványi anyagok pedig feltétlenül szükségesek, hiszen az izmok munkájához és a megfelelő izom-összehúzódások kivitelezéséhez ez nélkülözhetetlen. Emellett a D-vitamin feltétlenül szükséges akár a csontba való kalciumbeépüléshez, akár az immunvédelemben, a szív és ér megbetegedések megelőzésében, vagy a daganatos betegségek megelőzésében is kulcsfontosságú szerepe van”– árulta el Dr. Révész Edit, a Power Plate orvos szakértője.

2. Ügyelj a testtartásra!

Az ülő munkának hosszú távon rengeteg káros hatása lehet, egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a problémákat. A jó testtartás védi az ízületeket a nyakunktól egészen a térdünkig. Munka közben pedig minél többször álljunk fel, nyújtózkodjunk kicsit, és próbáljunk egyenes háttal ülni.

3. Csalán és zellertea

Manapság számos olyan gyógynövény létezik, melyeknek ízületvédő és gyulladásgátló hatása van. Ezeket akár teakeverék formájában is beszerezhetjük. A csalánlevél, és a fűzfakéreg például a leghatásosabb természetes gyógyhatású csodaszerek között vannak, de ide sorolhatjuk a zellerteát is.

„A gyömbérolajtól kezdve a kurkumáig, nagyon sok olyan gyógynövény van, amivel jó tapasztalataink vannak, és mellékhatás nélkül tudnak segíteni. Én nagyon sok esetben javaslom a természetes kondroitin-szulfátot, valamint a glükozamint, metil-szulfonilt, tehát a porcépítést elősegítő hatóanyagok, és a gyógynövények fogyasztását, melyek egyúttal növelik a megfelelő edzés hatékonyságát is.”– mondta a doktornő.

4. Rendszeres testmozgás

„Az ízületeknek megfelelő mozgás nagyon fontos, de a túlzott terhelést, egyoldalú mozgást kerülni kell. Ennek oka, hogy a megerőltető testmozgás növeli az ízületi sérülések kockázatát, és a porcokban is károkat tehet. A sportot mindenképpen annak megfelelően kell megválasztani, hogy részben milyen edzettségű az illető, részben pedig a hétköznapokban milyen munkát végez. Aki egész nap ülő munkával tölti idejét, az fokozatosan, inkább a lassú, egyenletes mozgásokat válassza, mindez természetesen függ a testsúlytól is, hiszen ha valakinek komolyabb testsúly feleslege van, akkor sokkal nagyobb egy-egy sportnak, mozgásnak az ortopédiai kockázata.

Éppen ezért jók az olyan mozgásformák, amelyek testsúlytól függetlenül mindenkinél alkalmazhatóak, és nem terhelik az ízületeket, hanem ízületkímélő mozgást adnak. A Power Plate egyedülálló vibrációs edzésforma kiválóan javítja a nyirokkeringést, nagyon jó visszérellenes hatású, serkenti a keringést, ezáltal segíti a csontoknak és az ízületeknek a tápanyag beépítését, véd a csontritkulás ellen, és ízületi terhelés nélkül tudjuk edzeni úgy az izmokat, hogy az izmok veszik át gyakorlatilag a tartó funkciót, ezáltal az ízületekre sokkal kevesebb terhelés jut”– árulta el Révész doktornő, majd hozzátette.

joga1

„A Power Plate vibrációs tréning az elmúlt 10 év kutatási eredményei bizonyítják, hogy fokozza a csontsűrűséget, csökkenti az ízületi gyulladásokkal és az alsó háti, deréktáji panaszokkal járó fájdalmat, fokozza a vérkeringést, és csökkenti az ízületi fájdalmat. Segít az MS és a Parkinson-kóros betegeken, javul az izomkontrolljuk és állapotuk.”

5. Lazító meleg fürdő és iszappakolás

A krónikus ízületi gyulladásban szenvedők számára nem ajánlott hosszan kint időzni. A hideg elleni védelem főleg azoknak fontos, akik frontokra, időjárás változásra, hidegre érzékeny ízületekkel rendelkeznek. Az orvosszakértő szerint, ebben az esetben érdemes aláöltözést, akár egy bandázst alkalmazni, sportolás esetén, illetve mozgásnál, vagy pl. csúszós úton egy labilis ízületre jobb, hogy ha felteszünk valamiféle ízületvédő eszközt.

A fájdalmak enyhítése és a problémák megelőzés érdekében érdemes a hidegben tartózkodás után egy meleg, ízületeknek is jóleső, aromaterápiás fürdőt venni, mely ellazítja az izmokat, megszünteti a feszültséget. Utóbbi azért lényeges, mert a feszültség és a szorongás által okozott betegségek között szerepel az ízületi gyulladás is. Az iszappakolás szintén nagyszerű megoldás lehet, nem csak bőrünkre van jó hatással, de a gyulladást és a fájdalmat is csillapítja.

Tudtad-e?
Minél gyorsabb és stresszesebb életünk, annál inkább keressük a hasznos és praktikus megoldásokat az egészségünk megőrzéséhez. Sajnos nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy megfelelő időt fordítsanak testedzésre. És nagyon sokan vannak, akik bár szeretnék, olyan betegségben szenvednek, vagy állapotuk olyan, mely nem teszi ezt lehetővé.
Világszerte végeztek tanulmányokat annak kiderítésére, hogy vajon az emberek miért nem járnak rendszeresen mozogni, fizikai tevékenységet folytatni.
A megkérdezettek az alábbiakra hivatkoztak:
– fizikailag túl nehéz (az emberek azt hiszik, túl rossz a fittségi szintjük ahhoz, hogy fitté váljanak)
– túl bonyolult
– nincs elég idejük
– nem érzik jól magukat, hogy csoportban kell mozogniuk
– korábbi rossz tapasztalat
– nem teljesültek céljaik, elvárásaik a testmozgással kapcsolatosan
– nem kaptak segítséget a mozgás során.

Forrás: