5 kérdés, a metamfetamin használatáról

Metamfetamin használat jelei, kezelése és prevenció
Milyen jelei vannak a metamfetamin függőségnek, mik az elvonási tünetek, és hogyan lehet leszokni a szerről?

Míg itthon inkább az amfetamin és az utóbbi két évben annak a dizájner drogok körébe sorolható származékai terjedtek el, addig az utóbbi évek felmérései azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban ismét egyre többen próbálják ki a metamfetamint. A szer használata a ’60-as években élte virágkorát, majd fokozatosan visszaszorult és csak egy bizonyos réteg körében volt jellemző a szer használata. Az újbóli előretörés miatt is fontos, hogy tisztában legyünk a használatának jeleivel és a kezelési lehetőségekkel.

Mit és hogyan?

Tabletták, por vagy kristály. A metamfetaminnak különböző megjelenési formái ismertek, ahogy a szervezetbe is több úton juttathatják a szerre vágyók. Szájon át történő fogyasztása kevésbé elterjedt, mint az amfetaminé, gyakoribb a kristályos forma pipában történő elfüstölése. Por alakban pedig többnyire orron át, vagy intravénásan kerül a véráramba, ahonnan akár hat óra után is kimutatható.

tx0jaxzx4

Milyen jelei vannak a használatnak?

A metamfetamin hatása alatt állóknál általában megfigyelhető a tág pupilla, az indokolatlanul gyors légzés, esetenként hőemelkedés vagy láz, az erőteljes verejtékezés és a fogak őrlése. Mivel a szer energiabomba a szervezetnek, ezért a használó sokat beszél, nagyon éber és különösen aktív, de a plusz energia jelentkezhet megnövekedett önértékelés és magabiztosság, vagy akár  ingerültség,szorongás és agresszivitás formájában is. Étvágytalanság és álmatlanság is jelentkezhet, ami szintén fokozza a feszültséget.

Miért ne próbáld ki?

Az eredetileg gyógyszernek szánt anyag, nem várt mellékhatása volt az éberség fokozása. Főként ennek köszönhette népszerűségét a II. világháború alatt a katonák között, akik a kimerültség határán előszeretettel használták a szert.

Az ébrenlét mellett viszont más, nem várt hatást is kiváltott a fáradt szervezetből, például fokozta az ingerlékenységet, és az agresszióra való hajlamot. A szer rendszeres használata függőséget okoz, ami a mentális hatás mellett, komoly fizikai problémák kialakulásához vezet, melyek közül az egyik legismertebb a metamfetamin száj.

oliva43

Mit érez a leszokó?

A függőségtől való megszabadulás része, az elvonási tünetek leküzdése. Mivel a metamfetamin többletenergiát adott a szervezetnek, ezért ezt megvonva abnormális és túlzott fáradság tör rá a használóra. A szabálytalan szívverés szintén megszokott a leszokók körében, amit a szer szervezetre gyakorolt hatásának eltűnése okoz. A leszokás legnehezebb része a depresszió kezelése, ami a mentális hatás hiányától alakul ki.

Hogyan lehet leszokni?

Az egyik lehetséges mód a leszokásra, a fokozatos szermegvonás. Fontos, hogy a leszokó mellett szakember legyen, aki segít az adagok megállapításában és meggátolja a visszaszokást. Antidepresszáns szedése, és a folyamatos terápia szintén hatékony segítség. A szenvedélybetegségekre szakosodott intézetek lehetőséget adnak tanácsadásra, illetve olyan technikák elsajátítására, melyek az elvonási tünetek leküzdését könnyítik meg.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.