Top 13 hiba, amit a szem-egészség ellen elkövethetünk

A szemorvos hanyagolásától a védelem mellőzéséig

Sajnos, nem kevesen hagyjuk figyelmen kívül a szem egészségét. Fontos közelebbről megnéznünk, milyen szokásaink vannak és min kell változtatnunk, ha szeretnénk megőrizni az épségét.

A szem egészségét, a jó látást könnyű természetesnek venni – egészen addig, amíg nem figyelünk fel rá, hogy valami gond van. Vegyük szemügyre szemápolási rutinunkat! Könnyen lehet, hogy vannak szokásaink, melyekkel többet ártunk, mint használunk.

1.Nem járunk évente szemvizsgálatra: célszerű minden évben felkeresni szemorvost, hogy megbizonyosodjunk róla: minden rendben van, különösen, ha elmúltunk 40 évesek.

Az orvos leellenőrzi, mennyire látunk jól és cseppeket is cseppenthet a szemünkbe, hogy kitáguljanak a pupillák – ez segít ellenőrizni, vannak-e súlyos problémák, így például zöldhályog, diabéteszes szembetegség vagy makuladegeneráció.

Az, hogy cseppeket milyen gyakran kapunk, a kortól, az általános egészségi állapottól és attól is függ, volt-e családban valakinek szemproblémája.

Foto:123rf.com

2.Figyelmen kívül hagyjuk, ha a szem bajban van: a viszkető vagy égő, vörös, könnyező szemek az allergia árulkodó jelei lehetnek. Az is előfordulhat, hogy fertőzésünk van. Amennyiben a szemet fájónak érezzük, olyan, mintha belement volna valami, érzékeny a fényre, sűrű vagy nyálkaszerű folyást tapasztalunk a szemből vagy homályos a látásunk és nem javul, gyanakodhatunk fertőzésre.

Azonnal forduljunk szemorvoshoz, ha a fenti tünetek bármelyikét észleljük. A kezeletlen fertőzés károsíthatja a szemet, ráadásul átadhatjuk másnak a problémát.

3.A szemsérülést ki kell vizsgálni: ha nem is tűnik nagy dolognak, fel kell keresni egy szemorvost sérülés esetén.

Ez különösen fontos, amennyiben nehezen látunk, fájdalmat vagy kényelmetlenséget tapasztalunk a szemben vagy környékén; ha nem tudjuk kinyitni a szemünket; ha vért látunk benne. Problémát jelez, ha egyik szemünket nem bírjuk olyan jól mozgatni, mint a másikat. Intő jel az is, ha az egyik pupilla nagyobb vagy eltér az alakja a másikétól.

4.Elfelejtettünk napszemüveget viselni: a napszemüveg védi a szemet a nap ultraibolya (UV) sugaraitól. Ezek a sugarak tesznek róla, hogy szürkehályog alakuljon ki a szemben fiatalabb korban.  Makuladegenerációt, vagy egy pterygium nevű állapotot okozhatnak – utóbbi esetben szövet nő a szem fehér részén. Válasszunk megfelelő napszemüveget, ami kivédi az UVA és UVB sugarak legalább 99 százalékát.

Fotó: 123rf.com

5.Dörzsöljük a szemet: a dörzsölés irritálhatja a szemet és károsíthatja az ereket. Érdemes tudni, hogy a kezünkkel folyamatosan összeszedhetünk baktériumokat, s ha hozzérünk a szemünkhöz és beledörzsöljük, máris megvan a baj. Mindig győződjünk meg róla, tiszta-e a kezünk, ha meg kell érintenünk a szemünket.

6.Túl sok képernyő előtt töltött idő: a számítógép, a táblagép vagy akár az okostelefon használata megdolgoztatja a szemizmokat. A hosszú képernyőidő miatt elfáradhat a szem és fejfájás jelentkezhet.  A 20-20-20 szabály egyszerű módszer arra, hogy ezt kivédjük: 20 percenként nézzünk 20 másodpercig egy 20 méterrel távolabbi valamit. Pislogjunk gyakran, hogy nedves maradjon a szemünk. Az irodában a számítógép képernyőjén tükröződésmentes védelem is segíthet.

7.Hanyagoljuk a kontaktlencse ápolását: a szem egészség-megőrzése érdekében tisztítsuk meg a lencséket az orvos által javasolt oldattal –soha ne vízzel vagy nyállal! Tároljuk megfelelő tokban a kontaklencsét és 3 havonta cseréljük ki a tokot. Nagyon fontos lefekvés előtt kivenni a lencséket a szemből. Ha eldobhatóakat viselünk, az orvos ajánlása szerint cseréljük azokat.

8.Zuhanyzás kontaktlencsében: a forró zuhany nagyszerű érzés, de a kontaktlencsék számára nem előnyös. A lencse a vízben lévő baktériumokkal keveredhet, ami fertőzéshez vezethet. A problémák elkerülése érdekében zuhanyzás előtt vegyük ki a kontaklencsét a szemünkből! Ha naponta cserélhető, eldobható lencsénk van, a nap végén mindenképpen dobjuk ki őket.

9.Nem mossuk le a sminket: a szempillaspirál, szemceruza vagy szemhéjfesték maradék részecskéi a szembe kerülhetnek és fertőzést okozhatnak. Távolítsuk el a sminket minden estre. Ha a szemünk vörös és elkezd fájni, azonnal forduljunk orvoshoz!

szem, látás

Fotó: 123rf.com

10.Nem viseltünk védőszemüveget: a megfelelő védelem kulcsfontosságú a szemsérülések megelőzéséhez, akár sportolásról, akár munkáról van szó. Attól függően, mivel foglalkozunk, szükségünk lehet védőszemüvegre, szemvédőre, biztonsági pajzsra.

11.Nem vagyunk tisztában a famíliában előforduló betegségekkel: fontos, hogy orvosunk tudja, volt-e, van-e bármilyen szembetegség a családunkban. Ha ugyanis van, rendszeresen ellenőrzi majd a szemet és azonnal megkezdi a kezelést, ha probléma merül fel. A kutatók szerint a vakság két leggyakoribb oka – a glaukóma és a makuladegeneráció – például a génekhez köthető.

12.Nem viselünk szemüveget: a látás idővel változik. A szeme egészségének megőrzése szempontjából kulcsfontosságú, hogy ezt nyomon kövessük. Ha hordunk szemüveget, győződjünk meg róla, hogy még mindig jó!

13.Dohányzunk: a cigaretta ugyanolyan káros a szemre, mint minden egyébre. Könnyebben alakulhat ki szürkehályog, ha dohányzunk, sérülhet a látóideg, makuladegeneráció alakulgat ki és mindezek végül látásvesztést is okozhatnak.

Nagyon fontos tehát nyomon követnünk rendszeresen a szemünk egészségét!

Ezért kell tornáztatni a szemünket is

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.