Miért piros a húsvéti piros tojás?

Húsvét környékén hihetetlen szokások éltek, melyek egy részével még ma is találkozhatunk. Hazánkban ráadásul sok olyan hagyomány van, ami sehol máshol a világon.

Hogy mi miért alakult ki? Miért piros a piros tojás? Honnan erednek a szokások? Egyáltalán mit ünneplünk? Most megtudhatod!

A húsvét a kereszténység legfontosabb ünnepe. A Biblia szerint Jézus a nagypénteki keresztre feszítése után a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Áldozatával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával legyőzte a halált.

Eredetileg zsidó ünnep volt: az egyiptomi fogságból való szabadulást ünnepelték. A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is. Az időszakhoz számtalan népszokás, hagyomány társul.

Magyar locsolkodás

A locsolkodás magyar hagyomány. Húsvét hétfőn reggel a fiúk vízzel, illatos kölnivel locsolják meg az ismerős lányokat. Régen vízbevető, vízbehányó hétfőnek nevezték, ugyanis vödörnyi vízzel locsoltak, vagy az itatóvályúba dobták a lányokat.

A városokban, finomabb formájában terjedt el: parfümmel, locsolóvers elmondásával kell kiérdemelni a piros tojást. A locsolás eredete az emberiséggel egyidős, termékenységkultusszal áll kapcsolatban, emellett a vízzel való keresztség szentségére is utal. A legenda szerint vízzel akarták elhallgattatni a Jézus feltámadását hirdető és hírét vivő jeruzsálemi asszonyokat a sírt őrző katonák.

Locsolóvers

Az évek során önálló műfajjá fejlődött, a locsolkodáshoz párosuló közismert vagy rögtönzött, engedélyt kérő, humorosan fenyegető, esetleg pajzán, rövid vers.

Festett tojás húsvét napján

A locsolkodásért cserébe hímes vagy festett tojást ajándékoznak a lányok a fiúknak. Sok változata és technikája létezik a tojásdíszítésnek: hímzés, festés, patkolás. Vallásos elbeszélések szerint, mikor Krisztus a keresztfán függött, megállt előtte egy asszony egy kosár tojással imádkozni, s Krisztus vére rácseppent a tojásokra. A piros szín nem csak a vért, hanem a szerelmet is jelképezi, ezért a piros tojás szerelmi szimbólum is lehet húsvétkor.

husveti_tojasfestes3

Kókányolás

A legények az ajándékba kapott tojásokkal játszották úgy, hogy két tojást addig kocogtattak össze, míg az egyik el nem tört. Akié ép tojáshéjjal megúszta, az nyert.

Hajnalfa a kiszemeltnek

Húsvét hétfő hajnalán a legények a kiszemelt lány kerítéséhez egy fiatal fát erősítettek, majd másnap bebocsátást kérve alaposan megöntözték a leányzót. Ezt nevezték hajnalfának.

Vesszőzz, én megitatlak!

A locsolkodással egyenrangú szokás volt a vesszőzés. Általában fűzfavesszőből font, vékony korbáccsal csapkodták meg a legények a lányokat. Ezután a lányok a vesszőre szalagot kötöttek, majd a fiúkat borral vendégelték meg húsvét napján.

Néhány szokás különösen hat, de könnyen kivitelezhető a nagyvárosban is. Szólj a párodnak ezekről az érdekességekről, s lehet, hogy egy hajnalfával lep majd meg húsvét napján piros tojásért cserébe!

Forrás: https://napidoktor.hu/index