Így hatott a világjárvány a fiatalokra

A Covid19-világjárvány eddig soha nem látott mértékben hatott a fiatalok lelki egészségére. Az új Európai Uniós jelentés a lelki egészség világnapja előtt azt vizsgálta, hogy az európai országok hogyan kezelték a világjárvány alatt, illetve annak következményeként felmerülő a fiatalok lelki és érzelmi jóllétével kapcsolatos kihívásokat.

A kutatás része annak a Bizottsági javaslatcsomagnak, amely a lelki egészség javítására és a mentális problémák miatti stigmák csökkentésére törekszik.

Foto:123rf.com

BRÜSSZEL – A világjárvány alatt az európai országok többsége proaktív megközelítést alkalmazott a fiatalok lelki egészségével kapcsolatos kihívások kezelésére[1]. Az egyik leggyakoribb intézkedés az iskolai pszichológiai rendszer megerősítése volt egyrészt a pszichológusok és tanácsadók számának növelésével, másrészt pedig a tanárok számára elérhető képzésekkel, hogy képesek legyenek felismerni és kezelni a mentális zavarok jeleit.

Mindannyiunk számára nagyon fontos a fiatalok érzelmi jólléte. A világjárvány után és az Európa területén kitört háború közepette ez a jelentés a fiatalok lelki egészségéről felettébb időszerű. Örömmel látom, hogy az EU tagállamai komolyan veszik ezt a kihívást, és olyan intézkedéseket hoztak, amelyek a fiatalokat – elsősorban az iskolásokat – támogatják. Ezeknek az erőfeszítéseknek továbbra is lehetővé kell tenniük, hogy a fiatalok most és az elkövetkező években is a legtöbbet hozhassák ki magukból. A Bizottság mindig azon lesz, hogy támogatást nyújtson” – mondta Mariya Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos.

A Covid19-járvány a magyar fiatalok mentális állapotán is nyomott hagyott. A Képviselői Információs Szolgálat[2] szakértői csoportja megállapításai szerint csak a 2021-es évben több, mint 40 százalékkal nőtt a gyermek- és ifjúságpszichiátrián kezelt fiatalok száma a 2019-hez képest.[3] Az egyik legfőbb kezelési módszer pedig a megelőzés és az alapos tájékoztatás lenne.[4]

Magyarországon kormányzati szinten egyelőre nem indultak meg ezek a folyamatok[5]: jelenleg nincsen mentális egészséggel kapcsolatos stratégia, illetve a 2009-2024-es időszakra vonatkozó Nemzeti Ifjúsági Stratégia sem tartalmaz erre vonatkozó kitételeket. Ugyanakkor elmondható, hogy a civil szektorban a fiatalok megnövekedett igényére reagálva egyre több a mentális egészséggel és jólléttel foglalkozó programok és workshopok száma. Ehhez járulhat hozzá jelentős mértékben az az Európai Uniós törekvés, amely egy közös projekt ernyője alatt minden tagállamban napirendre tűzi a fiatalok mentális egészségét támogató programok minél előbbi elindítását.

Foto:123rf.com

 

A tagállami erőfeszítések támogatására, az Európai Bizottság 2022-t az ifjúság európai évének nyilvánította, így elősegítve a fiatalok mentális egészségét célzó kampányokat. Egy 2022. májusi Eurobarométer gyorsfelmérés szerint a 27 tagállamból 16-ban a fiatalok az ifjúság mentális és fizikai egészségének és jóllétének javítását tartják az ifjúság európai éve legfontosabb prioritásának.

Az Európai Bizottság arra ösztönzi a fiatalokat mint Európa jövőbeli vezetőit, hogy segítsenek alakítani az Uniót. Az Európai Bizottság külön Interaktív platformon hallgatja meg a fiatalokat, és arra kéri őket, hogy osszák meg véleményüket, aggályaikat és ötleteiket. Az „Egészség, jóllét és sport” kategóriában rögzített hanganyagok közül a fiatalok egyharmada arra használja a platformot, hogy a lelki egészséggel kapcsolatos tudatosság növelését és a mindenki számára megfizethető és hozzáférhető mentálhigiénés szakemberhálózat kialakítását szorgalmazza.

 

Háttérinformáció

A 2022-es ifjúság európai évét az Európai Bizottság indította útjára, és „[…] a fiatalokról [szól], akik annyi áldozatot hoztak a többiekért”, amint azt von der Leyen elnökasszony az Unió helyzetéről szóló 2021-es beszédében bejelentette. Az ifjúságnak szentelt év keretében a Bizottság célja, hogy új lehetőségekkel és eszközökkel ruházza fel a fiatalokat, gazdagítsa és bátorítsa őket a részvételre és az aktív polgári szerepvállalásra.

Foto:pixabay.com

Az ifjúság európai évének átfogó célja, hogy minden fiatalt arra ösztönözzön, hogy hallassák a hangjukat, és vegyék ki a részüket azáltal, hogy megosztják az év kulcsfontosságú témáival kapcsolatos elképzeléseiket, valamint az Európa jövőjével kapcsolatos reményeiket[6]. A 2022-es ifjúság európai évének egyik fő célkitűzése, hogy támogassa a fiatalok személyes, szociális és szakmai fejlődését, beleértve a lelki egészségüket is. Ez teljes mértékben összhangban van az EU 2019−2027-es ifjúsági stratégiájával, amelynek célja a lelki jóllét javítása és a mentális problémák miatti megbélyegzés csökkentése, és ezáltal elősegíteni a fiatalok társadalmi befogadását.

Az év célja továbbá, hogy láthatóvá tegye és népszerűsítse az európai értékeket, miközben a szolidaritás üzenetét terjeszti a fiatalok körében, és számos tevékenységgel támogatja Ukrajnát.

Ugyanakkor az ifjúság európai évét a közös alkotás és a többszereplős részvétel szellemisége hatja át, amelyhez több száz ifjúsági szervezet és érdekelt fél járul hozzá aktívan. Ez számos nemzeti és helyi programban megnyilvánul – Európa-szerte már több mint 4000 tevékenységet töltöttek fel az ifjúság európai évének honlapjára –, melyek összehozzák a fiatalokat, hogy konstruktívan és releváns módon vegyék ki a részüket az európai évből.

[1] Youth Wiki Analysis Report: https://national-policies.eacea.ec.europa.eu/youthwiki, (A riportot email csatolmányként is megtalálja.) [insert link]
[2] https://www.parlament.hu/infoszolg
[3]https://www.parlament.hu/documents/10181/63291245/Infojegyzet_2022_11_fiatalok_mentalis_egeszsege.pdf/a567afa0-d502-aa12-4199-cc843370ea3a?t=1657529636549
[4] https://unicef.hu/wp-content/uploads/2021/08/publicus_unicef_2021_interjus-kutatas_1.1-1.pdf
[5]https://www.parlament.hu/documents/10181/63291245/Infojegyzet_2022_11_fiatalok_mentalis_egeszsege.pdf/a567afa0-d502-aa12-4199-cc843370ea3a?t=1657529636549
[6] Az ifjúság európai évének fő témái: Európai tanulási célú mobilitás; Foglalkoztatás és befogadás; Politikai párbeszéd és részvétel; Zöld politika; Digitalizáció; Kultúra; Egészség, jóllét és sport; Ifjúság és a világ; Az Európai Unió értékei és demokrácia.

Forrás: Napidoktor.hu