Állkapocs fájdalom-nem csak a fogcsikorgatás okozhatja

Az állkapocs fájdalma kezdetben lehet, hogy csak egy-egy fájdalmas epizóddal jelentkezik, később azonban akár a rágást, a beszédet is akadályozhatja. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csak fogászati okai lehetnek az ilyen tünetnek.

Fogszorítás és csikorgatás a háttérben

Az állkapocs fájdalom viszonylag gyakori oka a fogszorítás és a csikorgatás. Ezek hátterében többek közt az állhat, hogy az alsó és felső fogak kiegyensúlyozatlan érintkezése miatt az állkapocs ízület nem tudja elérni a nyugalmi záródási pontját. Az ízület erőlködését okozhatja akár egy nagyobb korona, egy magasabb tömés is.  

Foto:pixabay.com


Lekopott, letöredezett fogélek, fognyaki kopások az érintett fogakon (elsősorban a frontfogaknál), vagy akár minden rágófelszínen – mindezek a következmények kialakulhatnak a csikorgatás miatt. Sokan azt hiszik, a rágás koptatja el a fogaikat, holott éjszaka sokkal nagyobb a terhelés, akár 45 percig is tarthat a csikorgatás.

Nagyon sok embert érint az állkapocs kattogás, és az ezekből származó fájdalmak. Ajánlott a bölcsességfogakat kihúzni, mert sok esetben eltolják a fogakat, ami miatt nincs meg a megfelelő harapás.

Videó – Mitől alakulhat ki az állkapocs kattogás?

Ráadásul a fogszorítók 20 százaléka a nappali maximális szorító erőt meghaladó erővel nyomja össze éjszaka a fogait, így a következmények akár súlyosak is lehetnek. A csikorgatás miatt kialakulhat állkapocs fájdalom, halántéktáji fájdalom, tarkó- vagy nyaki feszülés, sőt hátfájás is. Az álkapocs ízület és a fül belső szerkezetének összefüggése miatt tapasztalhatunk füldugulást, fülpattogást, vagy akár migréntis. Már csak ezért is fontos a fogászati segítség, adott esetben a fogszabályozás, amivel a fogakat megemelik és visszarendezik az ideális helyzetükbe, valamint kialakítják a megfelelő harapás-magasságot. 

A rheumatoid arthritis az állkapocsban is jelentkezhet

A rheumatoid arthritis (RA) autoimmun eredetű betegség, amely során a szervezet az ún. synoviális szövetek egészséges sejtjeit támadja meg. Következményként többnyire a kezekben, a csuklókban, a bokákban és a térdekben alakul ki a gyulladás, a fájdalom és a duzzanat. Ritkábban bár, de az állkapocsban is jelentkezhetnek olyan tünetek, mint a merevség érzés, a fájdalmas rágás, a duzzanat és esetleg a mozgatáskor hallható kattogó, nyikorgó hang. Az állkapcsot érintő panaszok nem csak evéskor, iváskor, de beszéd, sőt alvás közben is igen zavaróak, fájdalmasak lehetnek.
Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha az állkapocs fájdalom nem múlik el, ha súlyosbodik, ha beszűkül a mozgástartomány, esetleg el is mozdul az állkapocs a helyéről. Amennyiben kiderül, hogy nem fogászati probléma okozza a panaszokat, ajánlatos a rheumatoid arthritis gyanúját is kivizsgálni, különösen, ha olyan általános tünetek is mutatkoznak, mint a fáradtság, a kimerültség érzés, esetleg a gyulladás kapcsán kialakuló láz. Azt is fontos megjegyezni, hogy legtöbbször azoknál a betegeknél jelentkezik állkapocs probléma, akik korábban már szembesültek az ízületi gyulladással – hangsúlyozza Páll doktor.

Foto:123rf.com

Mi segíthet az állkapocs fájdalmon?

Ha a fizikai vizsgálat, a laborvizsgálatok, esetleg az állkapocsról készült röntgen- vagy MRI-felvétel alapján megállapítható, hogy ízületi gyulladás miatt fáj az állkapocs, el kell mondani a betegnek, hogy a betegség nem gyógyítható meg, de jól kezelhető. Az elrendelt gyógyszerek egyik célja, hogy megelőzzék a további károsodásokat, és lassítsák a folyamatot. Mindenképpen csillapítanunk kell a gyulladást is, amely a fájdalmat is okozza – ismerteti dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – A diagnosztizált rheumatoid arthritis ún. bázisterápiát és reumatológiai gondozást igényel. Erős fájdalmak esetén, ha a bázisterápia nem elég, nagyon hatékonyan segíthet a lágyrész biokompatibilis hialuronsav injekció, beválhat az orvosi kollagén injekciókúra, valamint a fizikoterápiás kezelések és a lökéshullám terápia. Akut fázisban, amikor nagyon erős a fájdalom, ajánlatos kerülni a ragadós, roppanós élelmiszereket, helyettük lágy ételeket, például levest, főzeléket fogyasztani, valamint érdemes beszerezni egy éjszakai fogvédőt, harapásemelőt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.