A legfontosabb vitamin az Alzheimer-kór kialakulása ellen 2023-01-18 Blog, Kívül-belül Megosztás: Tweet Úgy néz ki, a rendszeres, évtizedeken át tartó D-vitamin fogyasztás a tudomány által is bizonyítható módon segít megakadályozni az időskori demencia, többek között például az Alzheimer-kór kialakulását. Az amerikai Tuft Egyetem kutatóinak friss tanulmánya a D-vitamin szintjét vizsgálta az agyban, méghozzá 290 részvevő agyszövetmintájának és kognitív teljesítményének vizsgálatával. A kutatás fókuszában kimondottan neurodegeneratív betegségekben szenvedő felnőttek álltak. Az alanyok mindegyike két nagyszabású, 25 éven át zajló Alzheimer-kutatásban vett részt. Fotó: 123rf.com Kiderült, hogy a magasabb D-vitamin szinttel rendelkezők jobb kognitív funkciókkal rendelkeznek. A szakemberek a kutatás során az agy négy részén keresték a D-vitamint; két régiót az Alzheimer-kórral, egyet pedig a demencia véráramlással összefüggő formáival hoztak összefüggésbe. A negyedik agyterület látszólag semmilyen kapcsolatban nem állt a kognitív hanyatlással. Fotó: 123rf.com Két meglepő felfedezés született a D-vitamin jelen van az agyszövetben, amit korábban nem vizsgált senki. az említett négy agyterület magas D-vitamin-szintje hozzájárult a jobb kognitív funkciókhoz, a demencia különböző formái pedig nem tudnak megjelenni. Mindez azt mutatja, hogy érdemes nyitni a D-vitamin felé, amelynek elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás, annak is UV-B spektruma, ugyanakkor egyes élelmiszerekben is fellelhető. Különösen a tengeri halak, a csukamájolaj tartalmaz D-vitamint, kis mennyiségben pedig a tojásban, májban is megtalálható. A tanulmány az Alzheimer’s & Dementia című szakfolyóiratban követhető. Tévhit, hogy nyáron nem kell D vitamint szedni Forrás: Ízes Élet