A hiperaktivitás okát a belső fülben is kereshetjük?

A viselkedési problémák nem csak az agyból eredhetnek. A belső fül rendellenessége is kiválthat hasonló gondot, ezt állapította meg az Albert Einstein Orvostudományi Főiskola egyik korábbi tanulmánya.

Évek óta ismert a kutatók körében, hogy a súlyos, hallást és egyensúlyérzéket is érintő, belső fül rendellenességgel küzdő gyerekek körében gyakoriak a magatartásproblémák, például a hiperaktivitás. Korábban úgy gondolták, hogy a magatartászavarok agyi eredetűek, ám ez a tanulmány bebizonyította, hogy a belső fül rendellenes működése közvetlenül is okozhat olyan neurológiai változásokat, melyek fokozhatják a hiperaktivitást.

Foto:123rf.com

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarról (ADHD) általában azt gondolják, hogy csak gyerekeket érint, pedig a betegek 30-40 százalékánál ez a felnőttkorban is kimutatható– mondta Réthelyi János, a Semmelweis

Felnőttkorban is kialakulhat a hiperaktivitás

A belső fül abnormális működését elsősorban genetikai hibák okozzák, de kiválthatja valamilyen fertőzés vagy sérülés is. A kutatók feltételezése szerint a belső fül hibás működését a striatum nevű központi agyterület abnormális működése is eredményezheti. Ez az agyi régió felelős a mozgásszabályozásért.

A hiperaktivitást kiváltó agyi folyamatban két olyan, kizárólag a striatum területén megemelkedett szintű fehérje is részt vesz, melyek szabályozzák bizonyos neurotranszmitterek hatását. A kutatók szerint a belső fül betegségében szenvedő gyerekek hiperaktivitása befolyásolható olyan gyógyszerekkel, melyek gátolják ezeknek az idegsejtek közötti ingerületátvivő anyagoknak a működését.

Forrás: Minden, ami hallás


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.