Nem javasolt a szója alapú tápszer lánybabáknak?

Gondot okozhat a fejlődésben

Meglepő felfedezést tettek kutatók, mely alapján felhívják a figyelmet arra, hogy a lánybabáknak nem tanácsos szója alapú tápszert adni. Az ugyanis lassíthatja a gyermek fejlődését több szempontból.

A szülők egy része hasznosnak találja, hogy szója alapú tápszer is létezik és ezzel is etetheti gyermekét. A kutatók azonban most óva intenek ettől.

Egy új kutatás rámutatott arra, hogy a szója alapú tápszerrel etetett lányoknál magasabb az ún. hüvelysejt-érési index, s a méh térfogata is lassabban csökkent. Az újszülött kislányoknál, akiknek szója alapú tápszert adtak, nagyobb valószínűséggel tapasztaltak „árnyalatnyi különbségeket” a reproduktív rendszer sejtjeiben és a szöveteiben, mint azoknál a lánybabáknál, akiket tejalapúval tápláltak.

Azok az anyák, akik nem szoptatnak, hosszú ideje alkalmazzák a tejalapú tápszer alternatívájaként a szójásat, gyakran azért, mert aggódnak a tejallergia, laktóz intolerancia vagy egyéb étkezési nehézségek miatt.

A szója fehérje ugyanakkor nagyobb mennyiségben tartalmaz genisteint, amely egy ösztrogénszerű összetevő – s megváltoztathatja a test endokrin rendszerét, vagyis potenciálisan befolyásolhatja a normális hormonális fejlődést – állítják a kutatók.

A modern szójatápszert évtizedeken át biztonsággal használták. Azonban megfigyeléses tanulmányunk apró hatásokat tapasztalt az ösztrogén-érzékeny szövetekben a szója alapú tápszerrel etetett kislányoknál, s nem tudjuk, vajon ezek a különbségek hosszútávú egészségügyi hatásokhoz vezetnek-e” – mondta el Margaret A. Adgent, az amerikai Vanderbilt Egyetem munkatársa.

A hatás a lányokon mutatkozott meg jobban. A tejalapú tápszerrel etetett lánybabákkal összehasonlítva azokat, akik szója alapút kaptak, olyan haladás jellemezte a fejlődésben, amely az ösztrogénnek való kitettségre adott reakcióval azonos. Ilyen válasz a szervezetben a hüvelysejtek érési indexének magasabb mivolta és a méhtérfogat lassabb csökkenése. A különbségek aprók, ezért vészhelyzetet nem jelentenek, ám komolyabb kutatásért kiáltanak a szója alapú tápszerek hosszútávú hatásait illetően.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia szerint a szója alapú tápszer olyan csecsemőknek ajánlott, akiknél örökletes rendellenesség a tej megemésztésének képtelensége – például galaktosémia és laktázhiány esetén. Olyan esetekben is használatos, amikor a család vegetáriánus – koraszületteknek azonban nem javasolják.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.