Kalcium – több kell, mint amennyi elég 2011-05-16 Kebelbarát Megosztás: Tweet A kalcium felszívódása nem túl jó, átlagosan 20-40% között mozog, tehát az elfogyasztott kalciumból csak ennyi hasznosul, ezt ráadásul sok tényező befolyásolja. Ide tartozik a túlzott fehérje- és zsiradékfogyasztás, a túlzott foszforbevitel, azaz a kólafélék, kakaók túl gyakori fogyasztása is. A kevés D-vitamin bevitel, és az oxálsav tartalmú élelmiszerek, mint például a spenót, sóska, rebarbara is gátolják a kalcium felszívódását. Segíti viszont az ásványianyag felszívódását a mozgás, a megfelelő D-vitamin bevitel és a laktóz (tejcukor). Kalcium felszívódás szempontjából az 1-3 éves korcsoportnak a leginkább alkalmas a gyerekitalok fogyasztása, mivel a kalcium hasznosulását segítő D-vitamint és laktózt tartalmaz, valamint a tehéntejhez képest 40%-kal kevesebb foszfor tartalommal rendelkezik. A kisgyermek, étrendje tartalmazzon olyan ételeket, melyek kalciumban gazdagok. Kalciumgazdag adagok – a reszelt sajttal dúsított szendvicskrém (pl. zöldségkrém, gombakrém) – a házi gyümölcsjoghurt (50g natúr joghurt és 50g apróra vágott vagy pürésített idénygyümölcs) – a reszelt sajttal sült hús, zöldség, a rakott, töltött zöldség gratin mártással (besamel mártás reszelt sajttal és tojással) – a gyümölcsturmix tejalapú gyerekitallal készítve. Nem is annyira bonyolult A megfelelő kalcium tartalmú étrendet összeállítani nem annyira bonyolult, mint azt elsőre gondolnánk. A tejalapú gyerekitalok fogyasztása megkönnyíti a szülők életét, hiszen napi 4dl fogyasztásával biztosítják a napi kalcium szükséglet közel felét. Emellett csupán kis odafigyelés szükséges, hogy megszerettessünk gyermekünkkel más, kalciumban gazdag ételeket, így biztosítva csontjainak megfelelő fejlődését. Az 1-3 éves magyar gyermekeket ma úgy etetjük, hogy jó eséllyel egészségtelen felnőtt válhat belőlük – derült ki Magyar Gyermekorvosok Társasága által kezdeményezett hiánypótló felmérésből. A Társaság megállapítása szerint a szülők számos táplálási hibát vétenek a fejlődés szempontjából kritikus második és harmadik életévben, ez pedig visszafordíthatatlan egészségügyi következményekkel járhat. Kalcium az 1-3 éves gyermekek napi étrendjében Reggeli: 2dl tejalapú ital, teljes kiőrlésű kenyér, zöldségkrém Tízórai: 150g narancs Ebéd: zöldborsó leves, paradicsomos burgonyafőzelék, sült csirkemell Uzsonna: 50g natúr joghurt 50g reszelt almával és 1 teáskanál zabpehellyel Vacsora: 2dl tejalapú ital, kenyér, házilag készített húskrém, zöldpaprika Forrás: