Jobbkezes vagy balkezes? A szoptatás is befolyásolja

Jellemzőbb a balkéz a kevesebb ideig tápláltakra?

Azt, hogy melyik kezünk az ügyesebb, meghatározhatja gyermekkorunkban a szoptatásunk időtartama is. A jobbkezesség vagy balkezesség tehát már csecsemőkorban eldőlhet – mutattak rá kutatók.

A jobb vagy a bal kezünket használjuk inkább? Úgy tűnik, a kérdés csecsemő korunkban, a szoptatás alatt is eldőlhet. Egy új kutatás szerint az időtartam, ameddig egy gyermeket szoptat az édesanyja, meghatározhatja, melyik kéz lesz dominánsabb, azaz jobbkezesként vagy balkezesként él majd az illető.

A Washingtoni Egyetem tanulmánya azt sugallja, hogy a balkezesség jelenléte alacsonyabb azon csecsemők körében, akiknél a szoptatás normálisnak tekinthető ideig tartott. Akiket 9 hónapnál tovább táplált így az édesanyjuk, azoknál a jobbkezesség jellemzőbb. Ezzel együtt a cumisüvegből etetett babáknál a balkezesség gyakoribb jelenlétét figyelték meg a kutatók.

Ennek oka az lehet, hogy az agy azon régiója, amely jobbkezes vagy balkezes mivoltunkat kezeli, az agy egyik oldalára lokalizálódik. Lehetséges, hogy a szoptatás optimalizálja a folyamatot, amely a balkezesség vagy jobbkezesség kialakulásához vezet – vélekednek a szakemberek.

Úgy gondoljuk, a szoptatás optimalizáló hatással lehet a folyamatra, melyen az agy keresztülmegy, amikor megszilárdítja, jobb- vagy balkezes lesz-e egy ember – mondta el Philippe Hujoel professzor. – “A felfedezés igen fontos, mivel független bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a szoptatásnak valóban 6-9 hónapig kell tartania.

A tanulmányhoz a kutatók 62.129 anyát és csecsemőt figyeltek meg. A Laterality: Asymmetries of Body, Brain and Cognition szaklapban megjelentetett írás azt mutatja, hogy a szoptatás jelenléte egynél kevesebb, 1-6 hónapig, illetve több mint 6 hónapig, összehasonlítva azt a cumisüvegből etetéssel, összefüggésben áll a balkezesség 9 százalékos, 15 százalékos, illetve 22 százalékos valószínűségével.

Ugyanakkor, a tanulmány nem szögezi le, hogy a szoptatás jobbkezességhez vezet” – emelte ki Philippe Hujoel. – “Az, hogy egy gyermek jobbkezes vagy balkezes lesz, a magzati élet korai szakaszában kialakul, s legalább részben a genetika határozza meg” – tette hozzá.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.