A baba fogadása – Top 13 dolog, amit tegyünk meg előre! – 2. rész

A leendő anyukák többsége belekezd a „fészekrakásba”, amint közeledik a baba érkezésének ideje – igyekeznek otthonukat olyan állapotba hozni, hogy készen álljon a baba fogadására. Lássuk, mi mindent érdemes előkészíteni, mielőtt bemegyünk a kórházba szülni!

Mivel a terhesség végén már nem sok egyébre tud a kismama koncentrálni, mint a gyermek érkezésére és annak körülményeire, számos leendő édesanya igyekszik az utolsó időszakban otthonát is felkészíteni a kivételes napokra, hetekre.

Érdemes hallgatnunk a megérzéseinkre, s ha úgy érezzük, hamarosan eljön a szülés ideje, tegyünk meg néhány fontos intézkedést, hogy az otthoni dolgok miatt se fájjon majd a fejünk. Lássuk, mik ezek, mit érdemes a baba fogadása előtt elrendezni.

  1. Készítsünk vacsora terveket

Ne utasítsuk el a baba fogadása előtt a felajánlott segítséget. Szülők, rokonok, barátok hozhatnak például ételt, miután a gyermek megszületett. Újdonsült anyaként nagyon el leszünk foglalva, ám ennünk kell, és sokat segíthet, ha valaki elkészíti az ételt, friss vagy fagyasztott, könnyen fogyasztható menüt bocsát a rendelkezésünkre. Így nem kell főznünk. Tájékoztassuk azonban segítőnket arról, ha valamilyen ételallergiánk vagy problémánk van és érdemes azt is tudtára adni, mi az idősebb gyermekünk kedvenc étele…

  1. Tervezzük meg az alvást

Az újszülöttek nem a legjobb alvók. A legjobb, ha partnerünkkel felváltva kelünk fel a babához, így mindenkinek jut alvás. Használjuk a vendégszobát vagy kanapét pihenésre, ha más megoldás nincs, ne legyünk mindig a baba ágya mellett. Ha cumisüvegből etetünk, egyikünk minden második éjjel jól fog aludni.

anyatej, szoptat, baba

Fotó: 123rf.com

  1. Készüljünk fel a szoptatásra

Még a terhesség alatt érdemes beszélgetni partnerünkkel, orvosunkkal a szoptatásról. Vegyünk „órát” belőle, kérjük meg orvosunkat, hogy ajánljon szaktanácsadót. Szerezzünk be mellszívót. S ha idő előtt visszamennénk dolgozni, beszéljünk munkáltatónkkal arról, hol tudunk lefejni napközben anyatejet a tápláláshoz, miközben a munkánkat is elvégezzük.

  1. Szerezzünk be pelenkát és tápszert

A baba fogadása előtt alaposan készüljünk fel pelenkából, raktározzunk nagy mennyiséget, mert szükségünk lesz rá. Más-más márkákat is vegyünk, míg meg nem találjuk azt a méretet és fajtát, amelyik a legalkalmasabb a babának. Érdemes online is leadni rendelést, így házhoz kapjuk a szállítmányt!

  1. Készüljünk fel a babából

Néhány alapvető dologgal legyünk tisztában a szülés idejére, például, hogy mi mindenért sírhat a gyermek, használunk kell-e cumit, hány órát kell a babának aludnia és így tovább. Forgassuk a szülőknek írt könyveket, nézegessük az online oldalakat. Tudjunk meg minél többet a piciről, mielőtt még megérkezik. De mindig bízzunk saját megérzéseinkben – és az orvosban. Ha kérdésünk van, ne érezzük rosszul magunkat, amiért tárcsázni szeretnénk a doktor számát.

terhes, szemüveg, olvas

Fotó: 123rf.com

  1. Pakoljunk be a kórházi napokra

Nagyjából egy hónappal azelőtt, hogy szülni fogunk, készítsük elő a táskát, amelybe a kórházban szükséges holmikat tároljuk majd. Amit könnyű felkapni és már indulhatunk is, ha eljön az idő. Legyenek benne kényelmes ruhák, szoptatós melltartó (még ha nem is tervezünk szoptatni), papucs, csúszásmentes zokni, piperecikkek, hajgumi, az irataink, fényképezőgép és/vagy kamera, ruhák és piperecikkek a partnerünk számára is. Egy váltás ruha, pelenkák és kis takaró is kelleni fog a babának.

  1. Gondoskodjunk magunkról!

Még a szülés előtt intézzünk el pár dolgot, amire hosszabb ideig nem lesz lehetőségünk. Ám ha már a baba megérkezett is, érdemes időnként magunkra is időt szánnunk. Ne érezzünk bűntudatot, ha meg szeretnénk látogatni a manikűröst, a fodrászt, vegyünk magunknak könyvet vagy DVD-t, amit el szeretnénk még olvasni, meg akarunk nézni. Időnként szükség van egy kis szünetre!

Olvasd el ezt is!

Minden baba érkezése egy csoda, ha segítünk neki megszületni!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.