Baba alvás – gond, ha a kicsi nem alussza át az éjjelt 6 hónapos koráig?

Az éjszaka átalvása is tanulandó dolog

Nem kell szoronganunk, ha a baba alvása nem tökéletes és féléves gyermekünk még mindig felkel éjszaka 2-kor. Szakértők szerint nem veszít annyit a pihenésből, ami aggodalomra adhat okot.

Az éjszaka átalvása ugyanis tanulandó folyamat.

Sok szülőben kelt szorongást, ha azt tapasztalja, hogy gyermeke nem alussza át a 6-8 órát megszakítás nélkül 1 éves koráig. Ám ez nem jelenti azt, hogy a baba alvása gátolja a normális fejlődését. Nem kell amiatt aggódnunk, hogy gondolkodása, nyelvi- és motorikus képességei később fognak kifejlődni – állítják kanadai kutatók.

Marie-Helene Pennestri, a Montreal-i McGill Egyetem pszichológia professzora szerint az éjszaka átalvása egy fejlődési folyamat, ugyanúgy, ahogyan a járás vagy a beszéd – vagyis nem olyan egyszerű. Teljesen változó, hogy egy babánál mikor kezdődik el az éjszaka átalvása.

Bár az újdonsült szülők azt várják, hogy gyermekük átaludja az éjjelt 6 hónapos koráig, a kisbabák nagy százaléka ezt még ekkor sem teszi meg –áll egy tanulmányban. Valójában számos egészséges, fejlődő babára 12 hónapos koráig nem jellemző az éjszaka átalvása.

A tanulmány rámutatott, hogy 6 hónaposan a vizsgált csecsemők 38 százaléka nem aludt legalább 6 órát éjjel, 57 százalékuk pedig 8-at nem. 12 hónaposan a gyermekek 28 százalékánál szintén nem volt jellemző a 6 órás éjszakai alvás, míg 43 százalékuknál a 8 órás.

S noha azokat a babákat, akiknél az éjszaka átalvása jól ment, kevesebbet szoptatták, a tanulmány nem mutatott ok-okozati kapcsolatot a két dolog között.

A kutatók nem találtak összefüggést a késői fejlődés és aközött sem, hogy a kicsik többet voltak fenn éjjel – s mindez a depresszió kockázatát sem növelte anyáik körében.

„Az elegendő alvás nagyon fontos – magyarázta Pennestri. – Ám világos különbség van az éjszaka átalvása és a teljes alvási időtartam között, vagyis ami a nap és az éjszaka folyamán zajló pihenést jelenti. Fontos beszélni a baba alvásáról, hogy a szülőknek is reálisabb elvárásaik legyenek.”

A kisbabáknak 4 és 11 hónapos koruk között 12-15 óra alvásra van szükségük. Legtöbbjüknél ebbe beletartozik a napi 3 szundítás is.

A tanulmányt a Pediatrics szaklap közölte.

„Az éjjeli felébredések normálisak egy egészséges, 6-12 hónapos csecsemő esetében – mondta dr. Elizabeth Super, a Portlandi OHSU-Doernbecher Gyermekkórház munkatársa. – Egyes gyermekek átalusszák az éjszakát, mások pedig nem.”

Super szerint a tanulmánynak vannak korlátai is. Az egyik az, hogy a gyermekekről édesanyjuk készített „jelentést”, ami nem számít teljesen objektív mérésnek – mint amilyen egy agyi hullám mérés lenne. A szakember a mintát is kevésnek találta, hiszen 388 6 hónapos és 369 12 hónapos gyermek vett részt a tanulmányban. A kutatók nem vizsgálták meg, hogy alvási szokásaikat miként érintette a napközbeni ébrenlét vagy hangulat.

Pennestri és Super azonban egyaránt arra biztatja a szülőket, hogy lazítsanak ebben a témában. Azoknak, akiknek szükségük van arra – személyes okokból -, hogy a baba alvása hosszabb legyen, érdemes viselkedési alvási tréninget igénybe venniük szakértőtől. Ebbe beletartoznak olyan stratégiák, melyek hagyják a csecsemőt egy kicsit magában, ahelyett, hogy azonnal reagálnának a sírására. Ez pedig megtanítja őt arra, hogyan nyugtassa meg önmagát és aludjon vissza önállóan.

Az egészséges alvási szokások kialakításán mindig lehet dolgozni – véli a szakember.

Érdemes azonban a baba alvásának és az éjszaka átalvásának elősegítésére bevetni pár dolgot: például egy fürdőt, masszázst, mesélést vagy éneklést, este mindig ugyanabban az időben.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php