8 trükk – így szoktassuk le a gyereket a szoptatásról!

Minden szoptató édesanya eteti cumisüvegből a gyermekét előbb vagy utóbb, de a hozzátáplálást mindegyik másként éli meg. Mit érdemes tudni róla, és miért ne érezzük rosszul magunkat?

Az anyukák többsége, ha szoptat, előbb vagy később elválasztja a babát, függetlenül attól, hogy mikor ad szilárd táplálékot az étrendjéhez, az anyatejet lecseréli tápra (a csecsemőknél), vagy pedig teljesen felváltja az anyai mellet a cumisüveg. A hozzátáplálásra mindenki másként reagál. Ha mi magunk vagy a kisbabánk nehezen alkalmazkodik a helyzethez, az alábbi tippek segíthetnek.

1.Ne érezzük magukat bűnösnek! Egyes anyukák azért etetnek cumisüvegből, mert vissza kell menniük dolgozni, vagy pedig eleve problémájuk volt a szoptatással. Számos dologgal kell még foglalkoznunk, szóval hagyjuk el a bűntudatot és gondolkodjunk pozitívan!

2.A szoptatás egy tökéletesen intim tapasztalat, tehát nem szokatlan, hogy az anya kicsit „meggyászolja” ezt az időszakot, amikor véget ér. Gyermekünk életében azonban minden nap újabb és újabb tapasztalatot, készséget, képességet hoz. Ezekre és a fejlődésére koncentrálva könnyebben alkalmazkodunk a változáshoz, ahelyett, hogy sajnálkozunk rajta.

3.Várjunk a megfelelő pillanatra. Ha a baba már fogyaszt szilárd ételt, könnyebben alkalmazkodik a kevesebb szoptatáshoz és egyszerűbb lesz a hozzátáplálás. Általában nem nehéz rászoktatni, ha már ételek sokféle variációját megeszi az anyatej mellett.

4.Fokozatosan szoktassuk át a gyermeket. Ha hirtelen hagyjuk abba a szoptatást, a mellek egyébként is fájdalmasan tele lesznek. Az etetést minden 3-5 napra csökkentsük, és a mellek fokozatosan kevesebb tejet állítanak majd elő, így kevesebb kellemetlenséggel kell szembenéznünk.

baba cumisuveg

Okos tipp: a nyers káposzta vagy a meleg borogatás a melleken enyhíti a fájdalmat. De a mellszívóval is segíthetünk magunkon, ezzel csökkentve a nyomást. Csak annyi tejet érdemes leszívni, hogy könnyítsünk a nyomásérzeten. Minél többet távolítunk ugyanis el, annál többet termel a mell. Azzal, hogy a tejet a mellekben hagyjuk, azt az „üzenetet” továbbítjuk a kebleknek, hogy kevesebbet állítsanak elő.

5.A kötődést tartsuk fenn. Sok anya attól tart, hogy a szoptatás megszüntetésével és a hozzátáplálásra váltással felbontja azt a különleges kapcsolatot a babájával, ami eddig megvolt. Ám a kötődés enélkül is igen mély, és más módon fog még szorosabbá válni.

Nincs okunk arra gondolni, hogy az anya és a gyermek kötődése sérül emiatt. Az ölelés, a puszik, a közös játék vagy meseolvasás mind-mind olyan tevékenység, mely a babát az édesanyjához köti, érzi a bőrén a bőrét és hallja a hangját.

6.Legyen még lehetőség a szoptatásra. Sok édesanya és baba számára komolyabb probléma a szoptatás abbahagyása. Ha túl nehéznek bizonyul a hozzátáplálásra áttérés, még mindig tartogathatunk a gyermek számára egy-egy alkalmat, amikor megszoptatjuk. De ezek legyenek speciális alkalmak.

Vannak gyermekek, akik este az utolsó szoptatás után alszanak el, vagy akik az éjszaka közepén történő szoptatástól, netán a „mama hazatért a munkából-szoptatástól” érzik biztonságban magukat. Hogy hogyan alakítjuk ezeket a speciális alkalmakat, azt mi és a babánk tudja legjobban eldönteni.

7.Tartsa valaki más az üveget. A baba idegessé válhat, ha hónapokig tartó szoptatás után egyszercsak egy cumisüveggel közelítünk felé. Sok édesanya egyszerűen elmegy otthonról és ebben a pár napban az apára, a nagyszülőre vagy egy jóbarátra bízza az etetést, akitől a gyermek elfogadja az ételt.

babaetetes

Mindaddig, amíg a cumisüveget kínáló személy szerető és gondoskodó, a baba jól fog reagálni rá. Legyenek az etetések ugyanolyan meghittek és biztonságot adók a gyermek számára, mint a szoptatás volt. A testi kontaktust se szakítsuk meg. Így a kisbaba sokkal jobban érzi majd magát.

8.”Vonjuk el” a babát a mellektől. Tereljük el róla a figyelmét, finom trükkökkel térítsük el korábbi szokásától, miután mi már túlvagyunk a szoptatási időszakon.

Amennyiben a kisgyermek már több mint 6 hónapos és képes fogyasztani a szilárd ételeket is, igyekezzünk kevesebbet szoptatni, illetve rövidebb ideig. Egyéb ételekkel vagy a cumisüveggel is megszakíthatjuk a műveletet, elterelhetjük a figyelmét. Az idősebb gyerekeknél beválhat, ha szándékosan olyan ruhát is viselünk, amelyben nem lehet szoptatni. Ha nem kínáljuk fel neki a lehetőséget és elutasítóak sem vagyunk, könnyebben átszokik a hozzátáplálásra. Töltsünk több időt házon kívül, hagyatkozzunk apró és finom rágcsálnivalókra, vagy gondoskodjunk arról, hogy partnerünk helyettesítsen minket a lefekvés előtti „menetrend” során.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.